Политика

Министерска съпруга оглави кабинета на Асен Василев

Министерска съпруга оглави кабинета на Асен Василев

929bbaeb-3fea-4061-a9b2-2db765fdaf3a

 

 

 

МС скри къде са работили досега назначените в политическите екипи на вицепремиерите, защото това били „лични данни“

 

 

 

Съпругата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер – Виолета, е назначена за шеф на кабинета на вицепремиера Асен Василев, съобщи Клуб Z. Тя беше два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев – веднъж през 2013 г. в Министерството на икономиката и втори път – в Министерството на финансите в кабинета на Стефан Янев. Лидия Колева пък ще е медиен съветник на Василев.

 

 

Премиерът Кирил Петков е назначил само девет от планираните 17 съветници. Сред тях са Лена Бориславова, която е началник на кабинета му, бившата говорителка на МВнР от първото правителство на ГЕРБ Весела Чернева, шефът на пресцентъра на МС Александра Тренкова, бившата вече депутатка от ПП и бивш зам.-министър на икономиката Яна Балникова, председателят на асоциацията на планинските водачи Любомир Попйорданов, Таня Павлова, която по всяка ветоятност е главният юрисконсулт на Софийския университет и шеф на политическия кабинет на Кирил Петков, докато беше служебен министър на икономиката. Друго интересно име е Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК, който записа видео с Кирил Петков за нарушенията при ремонти на язовири. Нищо не е известно за Димитър Бучков.

 

 

С 12 души трябва да разполага вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, но тя е назначила само двама –  началник на кабинета е Росен Енчев, а медиен съветник – Николета Абрашева.

 

 

Вицепремиерите Борислав Сандов, Корнелия Нинова и Гроздан Караджов все още не са назначили хора в политическите си кабинети.

 

 

Клуб Z е поискал по Закона за достъп до обществена информация имена, кратки биографии и последната месторабота на назначените в политическите кабинети. Изненадващо от МС казват, че не разполагат с биографиите, защото такива не се изисквали при назначаването.

 

 

А “предоставянето на данни относно предишна месторабота попадат в обхвата на Закона за защита на личните данни“. Така излиза, че биографиите на всякакви назначения трябва да останат тайна и няма как да се прецени с каква експертиза разполагат. В същото време министрите на финансите и на енергетиката са качили биография и снимки на началниците си на кабинети.

 

Сега, Клуб Z

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024