Политика

Министър Гьоков: Пенсиите ще скочат с 6,1% през 2022-а. Ковид добавката рано или късно ще отпадне

Министър Гьоков: Пенсиите ще скочат с 6,1% през 2022-а. Ковид добавката рано или късно ще отпадне

 

big_31134

 

Считано от 1 юли е планирано осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и на база на предварително отчетна информация, пенсиите ще бъдат увеличени с минимум 6,1%. Това обяви социалният министър Георги Гьоков пред депутатите в парламента.

 

 

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе той. Пенсията плюс добавката плюс ковид добавката е равна на декемврийската, увери Гьоков.

 

 

От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

 

 

 

Той обясни, че някои възрастни хора са получили по-малко суми, защото вдигането на пенсиите не компенсира двойно по-ниския размер на ковид добавките. „Това се получи заради политическите решения в предишния парламент”, заяви министърът.

 

 

По идеята пенсиите и добавките да бъдат давани от различни институции, за да не става объркване, Гьоков коментира, че това ще създаде нови трудности за пенсионерите. Ако добавките се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, ще се налага да се подават заявления от възрастните хора, най-малкото защото трябва да посочат начин на плащане. От НОИ не могат автоматично да дадат данните на пенсионерите на агенцията, защото това е незаконно.

 

 

„Засега ковид добавката е до юни, дай Боже да не се налага да я продължваме. Тя обаче рано или късно ще отпадне”, предупреди министърът. Той каза, че разчита на интелигентността на българските пенсионери да се ориентират кое е пенсия, кое – допълнително социално плащане заради пандемията. За ефекта на объркване, което предизвикаха държавните институции, Гьоков заяви пред депутатите: „Невинни по въпроса няма”.

 

 

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024