Политика

Нинова: 40 нелегални колекторски фирми ходят из страната и тормозят народа

Нинова: 40 нелегални колекторски фирми ходят из страната и тормозят народа

42c558f4ff6845c7a8577ee4fc65fd9d

 

 

 

„Енергийната криза, ковид кризата и икономическите последици от нея, както и социалните проблеми, които притиснаха българските граждани имат обективни причини, но има и субективни фактори. Обективните причини са световните пазари, състоянието на борсите, но има и случаи, в които субекти, ще се опитат да трупат печалби на гърба на българския народ в тези трудни времена.“

 

 

Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос, зададен от народния представител от левицата проф. Румен Гечев по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

 

 

 

На въпроса “Какви са конкретните стъпки и какви инициативи ще предприемете правителството и вие, защото защитата на потребителите е във вашия ресор, с оглед повишаване нивото на защита на българските купувачи и потребители?“, вицепремиерът Нинова обясни: 

 

 

 

„Нашата роля е да покажем, че държавата стои до гражданите си и полага усилия да ги защити от такива неправомерни, нелоялни търговски практики и ние, правителството сме решени да покажем, че в тази трудна ситуация има държава, която ще защити потребителите“, посочи тя.

 

 

 

 

„Да, обявихме, че превръщаме политиката за потребителите в абсолютен приоритет, в частност на Министерството на икономиката и индустрията, но като цяло на българското правителство. И още в първите 10 дни предприехме конкретни стъпки, ще има и следващи такива, които ще обява днес“, каза още вицепремиерът.

 

 

 

По думите ѝ първата предприета стъпка, чрез Комисията за защита на потребителите, е издадената заповед, с която беше спряно намерението на мобилните оператори за повишаване на услугата на своите клиенти. Тя допълни, че по тази тема се получило разноговорене в публичното пространство и поясни:

 

 

„По закон и в договорите, които мобилните оператори са подписали със своите клиенти, могат да вдигат само веднъж годишно цената и то не както си решат, а след като Националният статистически институт обяви индекса на инфлация. За съжаление, в края на годината два от мобилните оператори си позволиха да обявят и да изпращат съобщения на своите клиенти в нарушения на договорите и на закона, че ще увеличат цените не така, както им позволява правото за една година, веднъж в годината, а със задна дата – за 2020г. и 2021г.“, припомни Нинова като допълни, че веднага са взети мерки и това бе обявено за нелоялна търговска практика.

Корнелия Нинова обясни, че заповедта е в сила, но операторите я обжалват в съда.

 

 

„Очакваме резултата от съдебното решение. Ако съдът отхвърли заповедта на Комисията за защита на потребителите, те ще увеличат цените така както възнамеряват, с повече отколкото им позволява законът. Ако съдът уважи нашата заповед, то те ще могат да вдигат цените само за 2021 година“ очерта като първа конкретна стъпка вицепремиерът на икономиката и индустрията.

 

 

 

 

Като втора такава, Нинова посочи законова уредба, която правителството е направило за краткото време, относно събирането на вземанията на колекторските фирми„България няма законодателна уредба на събиране на вземанията и вие знаете, че е огромен проблем за много хора в България това, че нерегистрирани, неизвестни, нелегитимиращи се фирми ходят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията с такси, които не им се полагат и този терор продължава, а в момента е свръхголям заради кризите, заради тежкото положение, обедняването на хората и невъзможността някои от тях навреме да си обслужват кредитите“, коментира тя като допълни: „Вчера по наша инициатива задействахме клауза в договора, коалиционния за правителство, и свикахме за пръв път между партньорите в коалицията съвет, който да обсъди законодателна уредба на колекторските фирми.“

 

 

 

 

По думите ѝ в БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, които могат да събират банкови кредити – потребителски и банкови. От там нататък има около 40 фирми в България, които нито са лицензирани, нито регистрирани, нито доказали капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви фирми ходят из страната и тормозят народа. “Това не може да остане така“, категорична бе Нинова.

 

 

 

 

Корнелия Нинова се обърна към мнозинството и опозицията с думите: „Няколко пъти в годините назад сме опитвали да решаваме този проблем със законови поправки – дали в Закона за защита на потребителите, дали изцяло нов закон ще внесем, поемам ангажимент, че в най-скоро време ще го предложа на Министерски съвет и ще го внесем тук. Трябва да уредим тази материя, защото засяга живота на хиляди българи. Искам да ви предупредя, че ще има отпор, вече се усеща такъв“, каза още тя. По думите ѝ на състоялия се съвет е станало ясно, че това е интерес, който се движи между 4 и 5 млрд. лв. „От нас зависи, ние ще си свършим работата, от мнозинството и опозицията зависи дали ще я докараме тази работа до край. Дали думите, които ви казваме днес, ще станат реалност или отново за пореден път този въпрос ще бъде заметен“, каза още Нинова.

 

 

 

Корнелия Нинова фиксира още две теми, които ще постави в най-кратко време на вниманието на Народното събрание: въпроса за частните съдебни изпълнители и въпроса за евентуални мерки срещу спекула на пазара и нерегламентирано повишаване на цените, което отново удря по джоба на милиони българи

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024