Политика

Огромна промяна за пенсиите до края на годината

Огромна промяна за пенсиите до края на годината

big_big_000000000000006b6

 

 

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков обяви пред БНТ, че до края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се обвърже с максималния осигурителен доход.

 

 

Гьоков смята, че не е нормално да има таван на пенсиите и в бъдеще той трябва постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия според осигурителния си принос, без да има ограничения. Министърът е подчертал, че въпросите за таван на пенсиите и за максималния осигурителен доход трябва да се решат след дискусия с национално представителните организации на синдикатите и работодателите.

 

 

 

Георги Гьоков е припомнил, че след преизчислението на пенсиите в края на 2021 г. около 34 000 души остават ограничени от новия таван на пенсиите от 1500 лв., което е несправедливо. От 25 декември миналата годината всички пенсии бяха преизчислени чрез увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, което води до среден ръст от 12,5 на сто или около 65 лв. на човек, а COVID добавката от 60 лв. към пенсиите ще продължи да бъде изплащана до юни включително, е добавил Георги Гьоков.

 

 

„Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме проблем и открием определена група, която по някакъв начин е ощетена от новия размера на пенсията, то ние ще коригираме още от следващия месец тази несправедливост“, е уверил министърът на труда и социалната политика. „Хората с повече стаж ще имат по-голямо увеличение на пенсията“, е добавил той.

 

 

 

Министър Гьоков е посочил, че минималната заплата ще се повиши през 2022 г., като новият й размер ще се определи с приемането на държавния бюджет, което предстои да се случи най-късно в края на февруари. В дебатите при гласуването му той ще настоява обезщетението за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер.

 

 

 

В разговора социалният министър е засегнал и темата за пазара на труда, като е посочил, че безработицата в страната остава на рекордно ниски нива от 4,6 на сто, но в най-засегнатите от пандемията икономически сектори равнището й достига 30 процента.

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024