ОБЩЕСТВО

Оптимизмът се изпари: Христова изнесе страшни данни за пораженията от Омикрон

Оптимизмът се изпари: Христова изнесе страшни данни за пораженията от Омикрон

 

big_28a5

 

 

Не бива да подценяваме Омикрон в никакъв случай. В началото тръгнахме с един оптимизъм, че той се проявява по-леко, че преминава с една хрема, но има и тежко болни с омикрон по болниците. Това коментира в ефира на Нова тв проф. Ива Христова.

 

 

„Към момента в страната имаме 52 доказани случая на Омикрон, като 7 от тях са в болница, а останалите се лекуват вкъщи. Сред тях има двама с две дози ваксина, направена преди повече от шест месеца. Сред заболелите има и четири деца, но най-много са болните между 45 и 65 години. Най-уязвими са хората с придружаващи заболявания”, коментира професорът.

 

 

„Повечето от засегнатите, които са настанени в болница са с двустранна бронхопневмония. Това, което трябва да се направи, е, който е ваксиниран, да направи и бустер, защото само две дози не са достатъчни. Няма човек, който да е починал от К19 с три дози ваксина”, категорична е тя.

 

 

„Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията. Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни. Не е толкова важно обаче колко точно са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация.”, каза още тя.

 

 

„Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира Христова.

 

 

Тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

 

 

Проф. Ива Христова коментира и дали всички участници в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента трябва да бъдат карантинирани като контактни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19.

 

 

„Зависи от разстоянието на което са били присъстващите, но по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, каза Ива Христова.

 

 

„Убедена съм че софийската РЗИ ще си свърши работата така, както е предвидено. Те ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024