ОБЩЕСТВО

Отиде си една от първите естрадни певици

Отиде си една от първите естрадни певици

СВЕЩbig_12c5f

 

 

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева

Тя издъхна на 90-годишна възраст.

 

 

Косева стартира кариерата си в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова. Нейн съпруг е любимият на поколения българи актьор Никола Анастасов.

 

 

 

 

Сред песните ѝ, пускани денонощно по радиото, бяха версии на знаменитите по онова време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и вечните ѝ хитове „Блу, блу канари”, „Сняг бавно пада”, Аве Мария”, „Часовникът”, „Тримата ергени”, песента на Йосиф Цанков „Любовта на юнгата”, пише Блиц.

 

 

Мария Косева първа забелязва таланта на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави и с Лили Иванова.

Image_5699617_128_0

И двамата пишат в своите книги за нейното прекрасно отношение към тях и как са се учили от първата ни по онова време естрадна изпълнителка.

 

 

 

През 1960 година Косева печели награда на младежкия фестивал в Букурещ и започват да я канят на концерти с оркестър „Балкантон” и с оркестър „Мелоди” в Полша, Германия, Русия.

 

 

 

Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея първата си песен „Влюбените и луната”,докато е бил войник в Пловдивската казарма, а Мария Косева веднага я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.

 

 

 

В Русия тя предизвиква фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, но точно тогава започва любовта им с големия ни артист от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера – семейството.

 

 

 

Престава да пее и цели 55 години живее като майка и съпруга. Казват, че почти няма подобни „жестове” сред певиците, които да са избрали семейството и отглеждането на децата си пред една вече започнала шеметно кариера в естрадата.

 

 

Преди пет години когато почина Никола Анастасов, тя каза, че с него си отива и нейното сърце….Пет години след неговата смърт те са отново заедно на небето

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024