Политика

Петков към Костадинов: Не се страхувам от протести и ги приветствам

Петков към Костадинов: Не се страхувам от протести и ги приветствам

 

big_big_33_1_

 

 

 

Премиерът Кирил Петков не се уплаши от заканите на „Възраждане“ за протести по повод ограничителните мерки срещу ковид. Темата беше повдигната отново в парламента, този път в присъствието на Петков, който дойде за петъчния парламентарен контрол.

 

 

Повод за това стана питане на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов към министър-председателя за ваксинацията и евентуалното отпадане на зеления сертификат, за което националистите непрестанно воюват. Костадинов напомни заплашително за протеста, който партията му планира за следващата сряда пред парламента:

 

 

 

„Хората имат нужда от спокойствие. Ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на доста сериозно безпокойствие и за това вие ще носите отговорност.“ От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г., който беше поддържан от БСП и ДПС.

 

 

„Другата седмица ще има протест, който може да протече по един, единствен начин – законно. И без подобни обръщения към колегите за белия автобус. Не е редно“, реагира остро председателят на парламента Никола Минчев.

 

 

Кирил Петков заяви, че протести не го притесняват: „Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протести. Не ни е страх от протести. Приветствам всеки гражданин, който е против нашата политика, да си изрази мнението.“ Но предупреди Костадинов, че е безотговорно в условията на ковид вълна да събира много хора на едно място.

 

 

Премиерът се ангажира твърдо, че неговото правителство няма да наложи задължителна ваксинация, докато той самият го оглавява. В същото време, подчерта, че ваксинацията е основният начин да се преодолее здравната криза. И призова всички политически сили да се обединят около стратегията да се имунизира цялото население на страната.

 

 

 

„Аз не искам да бъда министър-председателят, който отброява бройки на умрели хора. Всичко друго, което правим, ще бъде абсолютно безразсъдно и популистко“, подчерта Петков. И съобщи, че само за последните три дни са се ваксинирали 92 000 души.

 

 

По-късно той добави, че сертификатите са нещо, което никой не иска, но необходимо. И сподели, че най-големият му страх е да види хора, чакащи по стълбите на болниците.

 

Сега

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024