СВЯТ

Президентът на Казахстан с обръщение към народа: Няма да има преговори с терористи!

Президентът на Казахстан с обръщение към народа: Няма да има преговори с терористи!

 

big_6573

 

 

Ситуацията в Казахстан се стабилизира, но бойците не сложиха оръжие и антитерористичната операция продължава. Това заяви в обръщението си към народа в петък президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев, пише ТАСС.

 

 

 

Казахският лидер подчерта, че на правоохранителните органи и на военните е наредено да „открият огън, за да убиват без предупреждение“.

 

 
„Контратерористичната операция продължава. Екстремистите не са сложили оръжие, те продължават да извършват престъпления или се готвят за тях. Борбата срещу тях трябва да бъде завършена. Тези, които не се предадат, ще бъдат унищожени“, каза той.

 

 

Няма да има преговори

 
„В чужбина се отправят призиви към страните да преговарят за мирно решаване на проблемите. Какво е глупаво. Какви преговори може да има с престъпници, с убийци? Трябваше да се справим с въоръжени и обучени бандити“, каза Токаев.
Той отбеляза, че това са бандити „и местни, и чужди“. „Затова те трябва да бъдат унищожени и това ще бъде направено в близко бъдеще. Силите на реда са готови да изпълнят тази задача“, каза казахстанският лидер.

 

 

Възстановяване на реда

 
Според президента ситуацията в градовете Алма-Ата и Актобе, както и в района на Алмати, се стабилизира. „Въвеждането на извънредно положение дава резултати. Конституционната законност се възстановява в цялата страна. Но терористите продължават да нанасят щети на държавна и частна собственост и да използват оръжие срещу граждани“, каза той.

 

 

В тази връзка Токаев обяви, че въведеното в Казахстан извънредно положение постепенно ще бъде отменено в региони, където ситуацията се е нормализирала. В някои региони на страната интернет връзката ще се възстановява на определени интервали от време.

 

 

 

Работете върху бъгове

 

 
Токаев каза, че „държавата е проспала“ терористичната атака. „Изключително важно е да се разбере защо държавата е проспала подземната подготовка на терористични атаки, спящи клетки на бойци“, каза президентът. Токаев подчерта, че правителството ще трябва да вземе редица решения, за които ще докладва на 11 януари.

 

 

 

„Предстои много работа, за да научим уроците от трагедията, която преживяхме. Включително и от социално-икономическа гледна точка. Правителството ще трябва да вземе конкретни решения, за които ще ви разкажа на 11 януари в Мажилиса. (долна камара на републиканския парламент – ТАСС)“, каза президентът…

 

 

 

Помощ и подстрекателство

 

 
„Подкрепяща и по същество подбудителна роля в нарушенията на закона и реда играят така наречените свободни медии и чужди фигури, които са далеч от фундаменталните интереси на многонационалните ни хора. Без преувеличение може да се каже, че всички тези безотговорни демагози станаха съучастници. в отприщването на трагедията в Казахстан“, каза Токаев…

 

 

Благодарност към ОДКБ

 
Президентът на Казахстан посочи, че силите на ОДКБ са необходими на страната му, за да „изпълни функцията на прикритие и подкрепа“. Той подчерта, че мироопазващият контингент е пристигнал в Казахстан „за кратък период от време“.
Президентът благодари на държавните глави на ОДКБ за изпращането на мироопазващи сили в републиката. Токаев изказа специална благодарност на руския президент Владимир Путин за бързия и „другарски топъл“ отговор на молбата за помощ.

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024