Политика

Рашков: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали полицейски служители с граждански арест

Рашков: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали полицейски служители с граждански арест

991-ratio-bojko-rashkov

 

 

За груби нарушения във връзка с парламентарните избори през юли алармира вътрешният министър Бойко Рашков по време на блиц контрола в парламента.

 

 

Вътрешният министър Бойко Рашков постави знак за равенство между хората с увреждания и купения вот. Нещо повече – той разпространи от парламентарната трибуна клевети по адрес на ДПС за купуване на гласове. Тази позиция изрази зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов по време на изслушване на Рашков за нарушения в изборите, свързани с подвижните урни. Изслушването бе по искане на Антоанета Цонева от „Демократична България“.

Гласуването с подвижна урна се превърна в мода на последните няколко вота, каза Рашков и направи внушението, че това е свързано с ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ напусна залата. Търговията с гласове бе особено активна в района на Гурково. И се водеше главно от партията, чийто председател напусна, обяви Рашков. И предизвика възмущението на цялата група на ДПС.

 

„По време на изборите юли месец са били регистрирани над 200 материали за нарушения, свързани с подвижни избирателни секции. На изборите през ноември тези нарушения вече са 287“, заяви в началото той, цитиран от Novini.bg.

 

 

По думите му в Хасковска област са били подадени 798 заявления за гласуване с подвижни избирателни секции, обаче в хода на полицейската проверка било установено, че голяма част от лицата не са предоставили никакви медицински документи, а други са представили документи с изтекла валидност.

 

 

Искам да обърна внимание на почти идентични случаи в Разград. Има липсващи подписи в заявленията. Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства. Издавани са медицински документи с невярно съдържание. Няма нито един отказ, постановен от прокуратурата.

 

 

В хода проверките полицейските служители са се натъкнали на фрапиращи нарушения, като голяма част от гражданите, с които са разговаряли, са заявили, че не са подавали заявления за гласуване в подвижна секции, съобщи пред депутатите вътрешният министър.

 

 

Той каза още, че докато вървели проверките, в регионалната дирекция на МВР в Разград отишли ръководни представители на Движението за права и свободи, които отправили „груби заплахи и закани“, включително граждански арести на служители на МВР.

 

 

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024