СВЯТ

САЩ се загрижиха за Казахстан и поискаха да разберат защо допусна в страната руски войски

САЩ се загрижиха за Казахстан и поискаха да разберат защо допусна в страната руски войски

big_21

 

 

 

САЩ се намеси в конфликта в Казахстан.

 

 

Американският Държавен департамент се надява да получи от властите в Казахстан аргументиран отговор на въпроса от какво е продиктувана необходимостта за разполагане в страната на сили от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), съобщи говорителят на институцията Нед Прайс, цитиран от Би Би Си.

 

 

 

Той поясни, че според Вашингтон, правителството на Казахстан разполага със собствени ресурси, за да поддържа реда в страната.

 

 

В Казахстан влязоха руски и беларуски военни, след като президентът Касим-Жомарт Токаев поиска от ОДКС съдействие за овладяване на масовите протести в страната.

 

 

Прайс подчерта, че САЩ внимателно ще следят за нарушения на човешките права или опити за овладяване на казахстански институции от страна на чуждестранните сили.

 

 

 

„Надяваме се, че правителството на Казахстан скоро ще успее да реши проблемите, които имат фундаментален икономически и политически характер. И като партньор на народа и правителството на Казахстан, Съединените щати са готови да продължат сътрудничеството си с казахстанските власти и казахстанския народ.“ – подчерта Нед Прайс.

 

 

 

Същевременно ставащото в Афганистан няма да повлияе на плановете за провеждане на преговори между държавите от НАТО и Русия във връзка със ситуацията в Украйна, насрочени за идната седмица, съобщи пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от Reuters.

 

 

 

От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

 

 

 

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан – постът беше поет от Токаев.

 

 

 

Разполагането на чужди сили беше поискано от президента Касим-Жомарт Токаев – като съдействие за овладяване на масовото недоволство, пише факти.бг.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024