Политика

След 6 часа заседание на КСНС Радев огласи как ще процедира България със Скопие

След 6 часа заседание на КСНС Радев огласи как ще процедира България със Скопие

 

big_payimage-516865

 

 

 

Приключи заседанието на КСНС при президента Радев, чиято тема бе  евроинтеграцията на РС Македония и българската позиция по темата.

 

Всички участници във форума застанаха заедно пред медиите.

 

Присъстваха премиерът Кирил Петков, силовите министри Бойко Рашков и Стефан Янев, финансовият министър Асен Василев, председателите на парламентарни групи Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Христо Иванов (ДБ), Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов („Възраждане“).

 

 

Не присъстват обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова, тъй като не са председатели на парламентарни групи.

 

Представител на ГЕРБ е Атанасова, а на БСП – зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

 

На „Дондуков“ 1 е и председателят на Народното събрание Никола Минчев, както и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, както и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев,  и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

 

 

 

КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на северна Македония, който е в застой.

 

 

 

Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 г. с България, каза Румен Радев и цитира документи за връзките между двете страни.

 

 

 

Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание. Но България държи на пълното равноправие на македонските българи.

 

 

 

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност.

 

 

 

Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес, каза още Радев.

 

 

 

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото в преговорния процес, допълни той и изтъкна, че КСНС препотвърди готовността на Албания за членство в ЕС.

 

 

МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи, отсече Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите.

 

 

 

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на страната, като спазва договора от 2017, декларацията на 2019 година. Даване на съгласие за начало на преговорите да не се обвързва със срокове , а с реални резултати, включително и по отношение на македонските българи.

 

 

Епицентър, Блиц

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024