СВЯТ

Столтенберг: Готови сме за въоръжен конфликт в Европа при провал на преговорите с Русия

Столтенберг: Готови сме за въоръжен конфликт в Европа при провал на преговорите с Русия

big_big_2_7_

 

 

Малко вероятно е напрежението между НАТО и Русия да намалее след срещата в Женева.

 

 

НАТО е „подготвен за нов въоръжен конфликт в Европа“, ако се провалят преговорите с Русия, заяви генералният секретар на НАТО, предаде Дневник.

 

 

Пред „Файненшъл таймс“ той казва още: „Познавам историята на Русия. Векове наред те имат конфликти със съседите си. Но Русия има алтернатива – да си сътрудничи, да работи съвместно с НАТО“, предаде Дневник.

 

 

Президентът Владимир Путин отрича да има планове за нахлуване в Украйна. Но както той, така и водещият руската делегация на днешните преговори със САЩ в Женева Сергей Рябков казват, че може да бъдат използвани силови средства, ако американците и НАТО пренебрегват исканията за нови гаранции, които на практика биха отслабили способностите на САЩ и НАТО в Европа.

 

 

 

„Възможно е да намерим заедно път, политически път, по който да вървим, и да отговорим на руската загриженост. Но винаги има риск от конфликт. Сдържащата сила на НАТО е солидна и силна. Трябва да се надяваме и да работим за най-добрия резултат, но и да сме подготвени за най-лошото.“

 

 

 

Столтенберг се надява на поредица от срещи с руснаците и казва, че „сме готови да се борим за по-добри отношения, защото сме доказали, че сме способни на компромис и намиране на решения с Русия“.

 

 

 

Но Москва иска на първо място алиансът да се откаже от разширяване на изток и да изтегли инфраструктурата си там, където е бил преди 25 години. Столтенберг казва, че САЩ и НАТО са готови да обсъждат контрол върху въоръженията, повече прозрачност във военната активност и ученията, както и по-добри линии за комуникации с руснаците.

 

 

 

Високопоставен представител на администрацията на Джо Байдън, цитиран от „Файненшъл таймс“, говори и за готовност да се изключи разполагане на американски ракети в Украйна и да се обсъждат правилата за ракетни системи в Европа, но само на реципрочна основа.

 

 

 

Преговори във формат НАТО-Русия са насрочени за сряда в Брюксел, веднага след руско-американската среща в Женева днес.

 

 

 

 

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че обстановката със сигурността може да се влоши допълнително, ако Съединените щати и НАТО не проявят интерес към диалог по предложените от Москва гаранции за сигурност. Той настоя на преговорите в Женева днес да бъде разгледан въпросът за отказ от членство на Украйна в НАТО.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024