Политика

Четворната коалиция призова Гешев да подаде оставка. Той: Няма да отговарям на кризисен пиар

Четворната коалиция призова Гешев да подаде оставка. Той: Няма да отговарям на кризисен пиар

 

 

big_atm-1524870_960_720482

 

С декларация от парламентарната трибуна управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

„Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по „Магнитски“, като отчита казусът „8-те джуджета“, като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти,като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП, предаде Факти.

 

 

 

 

Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в мнозинството. „Главният прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите“, приключи Гюров.

 

 

От „Възраждане“, които враждуват с Гешев, откакто той се опита да закрие партията им, посрещнаха с презрение декларацията. „Ръкопляскахте, станахте, с апломб, към една молба. Молба към главния прокурор“, коментира от парламентарната група зам.-шефът на партията Цончо Ганев. Трябва да бъде сменен Висшият съдебен съвет, а оттам и Иван Гешев, останалото е демагогия и бягство от реални действия, допълни депутатът.

 

 

ОТГОВОР

 

 

Прокуратурата побърза да отговори на декларацията с обвинение, че политиците нарушават принципа на разделение на властите. „Ръководството на прокуратурата оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент“, пише в позицията на държавното обвинение.

 

 

Според прокуратурата „този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от конституцията“. „Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на  прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото“, категорични са от държавното обвинение.

 

 

Позицията на ПРБ завършва с това, че прочетената декларация за оставка на Гешев „има изцяло политически характер и единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“.

 

 

Самият Гешев избяга от въпрос за поисканата му оставка от трибуната на НС. „Не съм запознат, защото пътувах. Това, което мога да кажа е, че днес не е денят да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар“, заяви той пред журналисти.

 

 

Главният прокурор уточни, че днес е важен изборът за председател на Върховния касационен съд, който не бива да получи „жълт оттенък”. „Дали ще има избор или няма да има успешен избор, важното е процедурата да протече професионално“, каза още Гешев. Той не отговори на въпрос за намерението на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да подаде оставка до 1 март.

 

Сега

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024