Политика

Цацаров обяви, че подава оставка на 1 март

Цацаров обяви, че подава оставка на 1 март

 

big_1685

 

 

Сотир Цацаров напуска комисията по корупция на 1 март, съобщават от „24 часа“.

 

 

Изненадващият ход на бившия главен прокурор бе описан лично от него след молба за коментар от страна на медията на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до разделяне на КПКОНПИ на два отделни органа. Един, който да разследва корупция и втори, който да се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Макар че все още няма внесени конкретни текстове в парламента, темата придоби публичност след изявления на правосъдната министърка Надежда Йорданова и други политици.

 

 

„Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, гласи писменият отговор на бившия главен прокурор.

 

 

Малко повече от 2 години 55-годишният юрист ръководи комисията, която съсредоточава много власт и интереси в държавата. Сотир Цацаров встъпва като неин председател на 20 декември 2019 г., след като първият й шеф Пламен Георгиев подава оставка заради скандал с незаконно барбекю върху терасата на своя дом и заминава като консул във Валенсия.

 

 

Юридическата кариера на пловдивчанина Сотир Цацаров стартира през 1991 г., когато завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

 

Преди пет години пред ученици от столични гимназии бившият главен прокурор признава, че като студент е искал да стане следовател, а не съдия или прокурор. И добавя убедено: „Професията избира човек, а не тя него“.

 

 

След като се дипломира като юрист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 г. е бил назначен като съдия в Асеновград. Остава там до 1998 г., когато си тръгва като председател на местния районен съд.

 

 

Между 1998 и 1999 г. е зам.-шеф на Пловдивския окръжен съд, а след това 14 години – до 2013 г., е негов председател.

 

 

През есента на 2012 г. е номиниран от 7 члена на Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Освен него в процедурата участват Галина Тонева и Борислав Сарафов.

 

 

На 20 декември е избран за главен прокурор с 18 гласа „за“. Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаването му още на следващия ден – 21 декември.

 

 

На 11 декември 2019 г . парламентът го избира за шеф на КПКОНПИ.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024