ОБЩЕСТВО

Янка Такева: Учителите капнаха, положението е тежко, искаме да се мине на онлайн обучение

Янка Такева: Учителите капнаха, положението е тежко, искаме да се мине на онлайн обучение

 

big_000000000a0e

 

 

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ коментираха в студиото на БНТ дали е нужна извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще се премине ли към обучение в онлайн среда отново. В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Такева.

 

 

 

Учителите капнаха – по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес, утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок и след това да има една малка ваканция от 4 дни, за да може и учениците, и учителите да си починат, обясни Такева.

 

 

 

Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори – Стаматов и Александров, да задвижат нещата, допълни Такева.

 

 

Всяка седмица по 6 учители умираха от ковид след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата, заяви Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

 

 

 

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани, и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

 

 

 

Всички тези деца и ученици, които са онлайн – защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите, коментира Янка Такева.

 

 

 

Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок. Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

 

 

Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано, коментира и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

 

 

 

За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че, има много административни пречки, допълни Янка Такева.

 

 

 

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024