Политика

CNN: Вашингтон и София обсъждат разполагане на 1000 американски военни в България

CNN: Вашингтон и София обсъждат разполагане на 1000 американски военни в България

 

thumb_910x0_амвоен

 

 

 

САЩ и няколко от съюзниците им в Европа, включително България, обсъждат разполагането на хиляди допълнителни американски военни – приблизително по 1000 във всяка държава.

 

 

Това е част от демонстрирането на подкрепа от Вашингтон „пред лицето на продължаваща агресия на Москва“, съобщи Си Ен Ен (CNN). Телевизията се позовава на трима служители на администрацията, запознати с хода на обсъжданията.

 
Румъния и Унгария са другите споменати страни, като румънският президент Клаус Йоханис вече заяви, че страната му с готовност ще приеме американското присъствие в рамките на НАТО. Моделът ще следва познатото разполагане на бойни групи в балтийските републики и Полша, допълва CNN.

 

САЩ и Великобритания са сред страните, които възнамеряват да пратят войски, но не всички 30 члена на НАТО желаят да участват, уточнява европейски дипломат. Поради това Вашингтон преминал към двустранни разговори.

 
Един от официалните източници описал тази група като „коалиция на желаещите“.

 

Според публикацията разполагането на допълнителни сили ще бъде на двустранна основа.

 

Най-общо казано, задачата на американските военни ще е да отговорят на исканията, които страни от района отправялиЧастите могат да действат в Европа едностранно, т.е. под американско командване в пълно сътрудничество с националните власти и отбрана или в рамките на съществуващи структури на НАТО.

 

 

Такъв ход би бил решителна промяна в подхода на САЩ към кризата поради ясното съзнание, че Москва незабавно ще го използва като доказателство за твърденията си, че НАТО действа агресивно, наближавайки с нови части руските граници. Така, от своя страна, Русия би оправдала струпването на своята армия по украинската граница.

 

В понеделник говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че 8500 военни в САЩ са поставени в повишена готовност да отпътуват за Европа, ако президентът Джо Байдън вземе такова решение. Те са предназначени за подсилване на частите на НАТО за бързо реагиране и алиансът ще е този, който ще реши дали иска тази помощ, обясни Кърби.

 

 

 

 

От Пентагона заявиха, че засега няма решение за изпращане на войниците.

 

 

Това ще се случи, само ако НАТО реши да задейства силите за бързо реагиране или „при развитие на други ситуации“ около струпването на руски военни части, уточни говорителят на американското военно министерство. По думите му няма планове за разполагането на американски сили в Украйна.

 

 

„Още един път ще кажа – тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви Джон Кърби.

 

CNN вече поставя под въпрос и дали президентът ще говори публично за ситуацията с Русия и опитите да се търси решение по дипломатически път. Писменият отговор на исканията на Москва от средата на декември за гаранции за сигурността на Русия може да бъде изпратен днес, допълва телевизионният канал.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024