СВЯТ

Война! Руски ракетни удари по Киев и Одеса. Путин: Не планираме да окупираме Украйна

Война! Руски ракетни удари по Киев и Одеса. Путин: Не планираме да окупираме Украйна

 

big_Untitled

 

 

Русия атакува Украйна. Президентът Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“, като призовва украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи. 

 

 

В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

 

 

Мощни взривове се чуват в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища.

 

 

Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Има съобщения че много хора напускат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени.

 

 

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети.

 

 

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, но не и по населени места.

 

 

Путин каза още, че „Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен“.  „Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече – има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор“, каза Путин.

 

 

 

Путин каза, че Русия не планира окупация на украински територии, но се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение. „В нашите планове не влиза окупация на украински територии, ние на никого и нищо не се каним да налагане със сила“, каза руският президент, пише Novini.bg.

 

 

Той припомни принципа за правото на нациите на самоопределение. „Нито при създаването на СССР, нито след Втората световна война, никой никога не е питал хората, живеещи на едни или други територии, влизащи в съвременна Украйна, за това как те самите искат да устроят живота си. В основата на нашата политика е свободата“, каза Путин, като подчерта, че става дума за свобода за всички „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“. „И ние смятаме за важно от това право – правото на избор – да се възползват всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всички, които го поискат“, каза руският лидер

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024