Политика

КС каза тежката си дума дали правосъдният министър може да иска отстраняването на Гешев

КС каза тежката си дума дали правосъдният министър може да иска отстраняването на Гешев

ксphpcjgia6_559x345

 

 

Министърът на правосъдието може да поиска от Висшия съдебен съвет главният прокурор да бъде отстранен преждевременно, реши единодушно Конституционният съд. Янаки Стоилов не е участвал в гласуването с мотива, че той е вносител на питането до КС.

 

 

 

Докладчик по делото е Филип Димитров.

 

 

До казуса се стигна след като миналата година бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия, настоя пред Висшия съдебен съвет предсрочно да освободи Иван Гешев. ВСС обаче обяви за недопустимо искането на министъра.

 

 

Стоилов поиска тълкуване от КС, а представляващият ВСС Боян Магдалинчев го подкрепи да бъде питан Конституционният съд за основанията и процедурата по предсрочно отстраняване на тримата големи в съдебната власт.

 

 

Съдът тълкува чл. 130в от основния закон, който предвижда правосъдният министър да може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи в случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които уронват престижа на съдебната власт.

 

 

 

Сегашният правосъден министър Надежда Йорданова изрази готовност да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, ако КС реши, че има тези правомощия.

Йорданова обяви преди време, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и допълнителни мотиви. По думите ѝ са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

 

 

 

Твърденията й дадоха повод на Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, да се самосезира и да образува проверка срещу Гешев. КПКОНПИ извика днес Надежда Йорданова да даде конкретни факти, но правосъдният министър отказа „поканата“.

 

 

Самият Цацаров ще е начело на комисията до 1 март. Преди дни парламентът гласува оставката му, която той депозира пред НС на 14 януари, а съдебните кадровици го върнаха като прокурор във ВКП.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024