Европа

Макрон уговорил Путин и Байдън да се срещнат за Украйна

Макрон уговорил Путин и Байдън да се срещнат за Украйна

 

phpsyigro_559x345

 

 

Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна, съобщи в понеделник кабинетът на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

 

 

 

Такава среща „може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна“, се казва в съобщение на Елисейския дворец, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите.

 

 

В съобщението, разпространено рано сутринта в понеделник, се казва, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън, проведени в неделя, френският президент им е предложил среща, посветена на „сигурността и стратегическата стабилност в Европа“.

 

 

 

Стана ясно, че в неделя, след разговора си с Байдън, Макрон е провел втори разговор с Путин за постигане на договореността.

 

 

 

Ройтерс съобщава, че правителството на американския президент Джо Байдън вече е подготвило начален пакет от санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна. Той включва забрана за финансовите институции в САЩ за извършват трансакции на основни руски банки. Информацията е от трима източници на агенцията, Белият дом и министерството на финансите на САЩ не я коментират.

 

 

 

Според агенцията мерките целят да нанесат вреда на руската икономика, като прекъснат „кореспондентските“ банкови връзки между санкционираните руски банки и американски банки, които позволяват извършването на международни плащания.

 

 

САЩ ще приложат най-силното си средство за санкции срещу определени руски лица и компании, като ги поставят в списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals – SDN), като фактически ги изключат от американската банкова система, забранят търговските им взаимоотношения с американци и замразят активите им в САЩ, съобщават същите източници.

 

 

 

Източниците смятат, че възможни обекти на санкциите са водещи руски финансови институции като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Експерти, с които се е консултирал Ройтерс, са казали, че макар че инструментът с кореспондентските банки не може да се сравни с включване в списъка SDN, който предвижда замразяване на банкови активи, той би могъл да нанесе съществен удар върху определените банки, като направи трудно за тях да извършват трансакции в долари, а доларът е световна резервна валута.

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024