Политика

НАТО засилва източния фланг – праща бойни войски от САЩ и Франция в България

НАТО засилва източния фланг – праща бойни войски от САЩ и Франция в България

 

0000344186-article3

 

 

 

С оглед на разполагането на руски войски на границата с Украйна, НАТО инициира разширяване на присъствието си на източния фланг на алианса.
Това предаде ДПА, като се позова на източници от Пакта.

 

 

 

Информацията вече е разпространена от немските медии.

 

 

 

Няколко източници на агенцията твърдят, че 30-те държави-членки са приели съответното предложение от военните. По-специално, плановете са насочени към разполагане на многонационални бойни войски в страни от НАТО югозападно от Украйна, като Румъния.
Досега така наречените бойни групи са съществували само в балтийските държави Естония, Литва и Латвия, както и в Полшаприпомня медиата.

 

 

 

Очаква се въпросното решение да бъде обсъдено и взето на съвещанието на военните министри от страните-членки на Пакта. Заседанието е насрочено за 16 февруари в централата на Алианса в Брюксел“, посочва още медиата. След това ще последва и официалното съобщение.

 

 

 

 

Припомняме, че ден по-рано, на 15 февруари, президентът Румен Радев ще събере на „Дондуков“ 2 Консултативния съвет па национална сигурност, като темата е формулирана така: „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

 

 

 

Според германската информационна агенция в България, Румъния и Словакия ще бъдат изпратени военни от САЩ и Франция. „Въпросните мерки са реакция на агресивното поведение на Русия“, допълва ДПА.

 

 

 

 

Френският президент Еманюел Макрон обяви през януари, че страната му ще поеме отговорност и ще ръководи бойна група в Румъния, ако НАТО вземе съответното решение. САЩ вече са в процес на преместване на около 1000 войници от Германия в Румъния.

 

 

 
„Ако предложението получи зелена светлина, първите подразделения може да пристигнат в трите източноевропейски страни през пролетта на тази година“, добави ДПА.

 

 
По-рано генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг не изключи вероятността в Румъния да бъдат разположени бойни групи на НАТО. „Ние имаме подобни групи в Литва, Латвия, Естония и Полша и проучваме възможността да изпратим бойни групи и в Румъния“, каза той.

 
Сега се очаква с нетърпение как ще реагира Русия на решението на НАТО. Критиците се опасяват, че изпращането на допълнителни войски на алианса на изток може да доведе до допълнително изостряне на настоящия конфликт. Това се подкрепя от факта, че правителството в Москва едва през декември разпространи предложения за нови споразумения за сигурност, които, наред с други неща, целят НАТО да намали драстично дейността си в Източна Европа.

 

 
ДПА посочва, че Москва може да отчете за успех факта, че многонационалните части вероятно няма да бъдат разположени във всички държави от НАТО на източния фланг. Унгария, която граничи пряко с Украйна, обяви в сряда, че не смята за необходимо да прехвърля войски на НАТО на нейна територия. Малко преди това унгарският премиер Виктор Орбан беше гост на руския президент Владимир Путин. За разлика от повечето други държавни и правителствени ръководители на НАТО, десният политик поддържа приятелски отношения с Русия и Путин, подчертава агенцията.

 

В публикацията се припомня призива на американския президент Джо Байдън американските граждани да напуснат Украйна. В четвъртък той заяви, че в случая на инвазия на Русия евакуация с помощта на американски военни е немислима.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024