Политика

Невиждан скандал в парламента между Петков и ДПС

Невиждан скандал в парламента между Петков и ДПС

164457789866973

 

 

Премиерът Кирил Петков обяви, че вярва повече на САЩ, отколкото на българската прокуратура в този момент. Той отговори на въпрос на депутата Йордан Цонев по време на парламентарния контрол днес.

 

 

Питането бе свързано с попадането на народния представител от ДПС Делян Пеевски в списъка „Магнитски“ на САЩ, последвалите действия на българската държава и изказвания на Петков, включително в качеството му на служебен министър на икономиката.

 

 

 

Премиерът отговори следното: „Освен гугъл, аз вчера прочетох и фейсбук публикацията и обяснението на Вашия депутат, който седи до Вас. Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа „Магнитски“, минава през много голям филтър. Това не става просто така. Първо трябва да има информация от посолството.

 

 

После трябва да се прегледа през US Treasury. После трябва да мине през администрацията на Белия дом. После трябва да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал. В смисъл, филтрите са много. И само тогава, като минат всичките тези филтри, лицата на листа „Магнитски“ се слагат и се обявяват.

 

 

 

Аз знам, че Вие обжалвате. Но шансът цялата американска администрация от-до да се е объркала, нали, винаги съществува… Но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. И защо: защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е достатъчно лоша.“

От ДПС за пореден път обвиниха Петков и правителството му, че са марионетки на бизнесмена Иво Прокопиев. Кирил Петков обаче отговори, че чака от тях сигнали срещу Прокопиев, и обеща адекватна реакция на властта.

 

 

Петков коментира и списъка с 20-те лица, отговорни за корупцията в България, който стана повод премиерът да бъде повикан във Върховната касационна прокуратура. Днес той загатна, че в него попада и главният прокурор Иван Гешев. Сред лицата е и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

 

 

 

„Този път изпълнителната власт ще бъде много следяща и гласна, ако види, че още има хора, които се чувстват над закона. Бившият премиер ясно каза, че знае кой е направи снимките. Ако той предполага коя е Мата Хари, най-малкото трябва да даде цялата информация и този човек да бъде разпитан. ЗАщото за всички нас е важно да знаем тези пачки и кюлчета там ли са били или не. Ако са били там – откъде са взети“, коментира Петков.

 

На излизане от пленарна зала премиерът дори поспори за кратко лице в лице с Делян Пеевски и колегите му. 

 

Флагман

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024