ОБЩЕСТВО

НИМХ спря прогнозата за времето в сайта си, готви се за протести

НИМХ спря прогнозата за времето в сайта си, готви се за протести

big_000000

 

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е в протестна готовност. От там спряха подаването на информация на сайта си weather.bg. На страницата се изписва съобщение, че НИМХ е в протестна готовност.

 

 

Причината е решение на Министерския съвет, с което НИМХ се прехвърля от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

 

 

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност.

 

 

„Среща с министъра на образованието не е имало. Смея да твърдя, че е нарушена комуникацията. Не може да се прехвърля една институция от едно министерство към друго, без да се допитат до работниците и служителите в Института (…). С министър Сандов мисля, че ръководството на института се е срещало, но с акад. Денков – не“, каза пред БНР метеорологът Красимир Стоев.

 

 

Той определи прехвърлянето на НИМХ от МОН в МОСВ чрез Закона за водите като „много странно“. Според него първоначалното заявление да бъде извършена структурна промяна, без това да засяга работата на института не кореспондира с реалността в момента. Първото пряко последствие от действията на министъра на образованието ще е, че няма да разполагаме с делегиран бюджет. „В Закона за водите тази точка – за правото ни да имаме делегиран бюджет – е директно изтрита“, посочи метеорологът.

 

 

 

На противоположно мнение е говорителката на кабинета Лена Бориславова. Днес заяви, че няма проблем със средствата за НИМХ, а става дума само за структурни промени.

 

 

След днешното заседание на Министерски съвет началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова увери, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени.

 

 

 

„Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“, заяви тя.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024