Политика

Петков поиска оставката на Стефан Янев: Не може военен министър да си води собствена външна политика

Петков поиска оставката на Стефан Янев: Не може военен министър да си води собствена външна политика

big_10988

 

 

 

Оставката на военния министър Стефан Янев ще се обсъжда от правителството днес. Това разкри току що на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков.

 

 

„Свиквам извънреден министерски съвет с три точки. Първата – извеждане и извозване на 140 българи от Киев. Има прозорец, който трябва да използваме ако можем да се договорим за зелен коридор с местните власти и да измъкнем 140 човека от там. Второ –  ще обсъдим ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирана. И третото – оставката на министър Янев.

 

 

По трета точка искам ясно да заявя, че аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет. Също подкрепям и в момента политиката за инвестиция в българската армия и откриване на всички дефицити в българската армия и инвестирания в нея целенасочено, така че да имаме реално опериращи бойни групи.

 

 

 

Но защо днешната оставка ще бъде поискана и предложена за гласуване в утрешния ден на извънредно заседание на Народното събрание. Първо, никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции.

 

 

 

Трето, мой военен министър не може да ползва думичката „операция“ вместо думичката „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от една и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, и българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните жилища ще бъдат взривени.

 

 

Българският интерес не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не сече. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажеч, ме българският интерес е да си мълчим. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна без причина, това трябва да спре.

 

 

 

Гражданите не могат да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС и като България трябва да направим всичко възможно това да се случи. Така че това са причините, за които аз ще поискам оставката на министър Янев“, каза Петков.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024