Политика

Петков: Тодор Тагарев сменя Янев. Няма да пращаме изтребители и войници в Украйна / ВИДЕО

Петков: Тодор Тагарев сменя Янев. Няма да пращаме изтребители и войници в Украйна / ВИДЕО

 

kiril-petkov-utre-todor-tagarev-smena-stefan-anev-1

 

 

Утре свикваме Народното събрание, за да гласуваме оставката на Стефан Янев и за избора на Тодор Тагарев за нов министър на отбраната.

 

 

Това заяви след заседанието на правителството премиерът Кирил Петков.

Няма да пращаме изтребители и български войски в Украйна, посочи министър-председателят.

 

„Зеленият коридор успя да се осъществи. Извън кварталите на Киев вече са 190 българи и се надяваме да успеят да стигнат до границата здрави и живи“, каза още премиерът по отношение на евакуацията на нашите сънародници от украинската столица.

 

 

 

„Министерският съвет прие решение за свикване на заседание на Народното събрание на основание чл. 78, т. 4 от Конституцията на Република България.

Правителството ще поиска от председателя на парламента да свика Народното събрание на извънредно заседание на 1 март 2022 г. за приемане на Решение за персонални промени в Министерския съвет.“, потвърдиха от правителствената пресслужба.

 

 

 

Проф. Тодор Тагарев е бивш служебен министър на отбраната в кабинети на Росен Плевнелиев. През 2016 г. оглавява Института по отбраната, но само 12 месеца по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.

 

 

„Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилност на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше наше малцинство в Украйна и българи се криеха в мазетата в Киев, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени“, аргументира се премиерът.

 

 

 

Веднага последва и реакция на президента Румен Радев, който коментира, че подобна смяна, не се прави по време на военна криза. Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес, заяви държавният глава в позиция.

 

 

 

Очаквайте подробности….

Факти бг

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024