ОБЩЕСТВО

Полицаи излизат на национален протест

Полицаи излизат на национален протест

 

policai-izlizat-na-nacionalen-protest-1

 

 

 

20% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд искат полицаи, гранични служители и пожарникари от Бургас, предаде БНР.

Те се събират днес от 13,30 часа на национален протест пред Народното събрание. По предварителна информация, протестът ще бъде подкрепен от синдикалната федерация на служителите в МВР.

 

 

 

Реформата в системата на МВР не се случва от години въпреки обещанията на всички управляващи, ние сме тези, които излизаме първи и обявяваме исканията си, защото нашият труд не се цени, особено в момента, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР:

„Последното увеличение на заплатите е било преди 2 години, с 30%, в някои държавни структури. Тогава нашите заплати бяха повишени с 15 на сто, вместо с 30%. В сектор „Сигурност“ заплатите им скочиха с 30 на сто, а ние още оттогава изоставаме със заплати. Към момента няма и индексация за това, като се има предвид и инфлацията, която е в момента от 7-8%, тя отделно натрупва в недостига от финансиране. В проекта за бюджет 2022 не са заложени такива пари. Нямаме никаква комуникация обратна с министерството, не знаем нищо за проектите 2023-2024 година“.

 

 

„Против сме и за идеята, която бе подхвърлена за изваждането на службата по пожарна безопасност от структурата на МВР. Първо, не е поискано нашето мнение за тази промяна. Това не се прави по този начин“, посочи още Тенев.

 

 

 

Синдикатът на служителите в затворите потвърди своята подкрепа за протеста на колегите си от Министерството на вътрешните работи, които настояват за увеличение на заплатите на работещите в сектор „Сигурност“. В съобщение до медиите, от синдикалната организация на надзирателите информираха, че са провели среща с министъра на правосъдието, на която е потвърдено участието им в днешните протестни акции. Служителите на реда уточняват, че исканията им нямат политически подтекст. Те са свързани с необходимостта от увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024