СВЯТ

Путин и Шолц след 3-часова среща: Не искаме война в Европа!

Путин и Шолц след 3-часова среща: Не искаме война в Европа!

 

d1c4c12aee6941d09f62da26fdaf6ac7

 

 

Готови сме да продължим да доставяме газ през Украйна след 2024 година, заяви руският президент

 

 

Олаф Шолц направи своето първо посещение като германски канцлер в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, на фона на продължаващата криза на руско-украинската граница, предава Deutsche Welle, цитиран от агенция Фокус.

 

 

 

Шолц пристигна в Москва след пътуване до Киев в понеделник, където се срещна с украинския президент Владимир Зеленски, за да засили подкрепата на Берлин в лицето на руската агресия.

 

 

 

 

Най-важното е, че поддържаме отношенията между страните чрез добри дискусии помежду си“, каза Шолц, когато се срещната с Путин, добави, че се радва, че двамата лидери са успели да се срещнат лице в лице.

 

 

 

 

На съвместна пресконференция след срещата канцлерът каза, че се надява в близко бъдеще „блокажите“ в диалога да бъдат разрешени с по-нататъшни дискусии на висок ранг.

 

 

Наше абсолютно задължение като правителствени ръководители е Европа да не достигне до война“, каза Шолц.

 

 

Готови сме да работим по-нататък заедно. Готови сме да вървим по пътя на преговорите„, каза Путин на пресконференцията.

 

 

 

Путин добави, че Германия „е един от най-важните партньори на Русия“ и каза, че възнамерява да си сътрудничи допълнително с Берлин. Той подчерта ролята на икономическите връзки между двете страни, тъй като Германия е вторият най-голям търговски партньор на Русия след Китай.

 

 

 

Какво каза Олаф Шолц за Украйна?

 

 

epa09759568 Russian President Vladimir Putin (R) and German Chancellor Olaf Scholz (L) attend a joint press conference following their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 15 February 2022. The German Chancellor is on official visit to Moscow.  EPA/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

 

 

 

Шолц каза, че струпването на войски на украинската граница „може да се разглежда като заплаха“. Въпреки това „сега чуваме, че се изтеглят войски, което е положителен сигнал и се надяваме, че ще бъдат последвани от още“, добави той.

За европейците е ясно, че не може да се постигне трайна сигурност срещу Русия, а само с Русия“, каза той пред репортери.

Канцлерът добави, че „ненарушимостта на границите… не подлежи на преговори„, визирайки Украйна.

Диалогът не може да завърши в задънена улица, това би било катастрофа за всички“, добави той, „важно е да се върви по пътя на дипломацията, за да се избегне войната в Европа“.

 

 

 

Путин казва, че Русия не иска война

 

 

 

В отговор на въпрос на Михаела Куфнер от DW относно възможността за война, Путин отговори: „Ние не искаме война в Европа.

 

 

 

Тогава руският президент се позова на предишния коментар на Шолц, че „хора от това поколение трудно могат да си представят война в Европа“.

 

 

 

Точно затова направихме нашите предложения, да започнем процес на дискусия за еднаква сигурност за всички„.

 

 

 

За НАТО Путин каза, че „страните имат право да се присъединяват към военни съюзи, както винаги казват нашите колеги в НАТО, но също така е важно да поддържаме сигурността си не за сметка на сигурността на други държави“.

„Също така сме готови да продължим процеса на обсъждане“, добави руският президент.

 

 

 

По отношение на икономиката Путин каза, че Германия „е един от най-важните партньори на Русия“ и каза, че възнамерява да си сътрудничи допълнително с Берлин. Той подчерта ролята на икономическите връзки между двете, като Германия е вторият най-голям търговски партньор на Русия след Китай.

 

 

 

По отношение на газопровода „Северен поток-2“ той каза” „Нека поясня, че сме готови да продължим да доставяме газ през Украйна след 2024 г.“.

 

 

 

Основен проблем на западните сили със „Северен поток 2″ е това, че той заобикаля Украйна, която разчита на приходите от газ, който се транспортира през страната

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024