Анализи

Newsweek: Русия е пленила тайно американско военно оборудване / ВИДЕО

Newsweek: Русия е пленила тайно американско военно оборудване / ВИДЕО

 

 

1645164464-rtt

 

 

 

Русия е заловила секретно американско оборудване от атомна подводница от клас Вирджиния, за която се твърди, че е действала в териториалните води на страната, според репортаж на базирана в Москва информационна агенция.

Агенцията Avia.pro съобщи във вторник, че Русия е получила това, което агенцията определи като сонарно устройство за противодействие, което подводницата на ВМС на САЩ е изоставила, когато е напуснала района.

 

 

 

Репортажът идва на фона на напрежението по границата между Русия и Украйна, след като САЩ многократно предупреждават, че руските сили може да са готови да нахлуят в страната.

Съобщава се, че устройството е открито край остров Уруп във веригата Курилски острови. Новинарската агенция твърди, че американската подводница е изстреляла устройството, след като руските сили са използвали оръжие срещу подводницата.

 

 

Ерик Пахон, говорител в офиса на министъра на отбраната, каза пред Newsweek в изявление в сряда:

„Както казахме в събота, руските твърдения за предполагаемо военноморско взаимодействие в Тихия океан са неверни. Тези допълнителни твърдения са глупости и дезинформация.“

Русия заяви на 12 февруари, че един от нейните военноморски кораби е прогонил американска подводница, действаща в териториалните води на страната в Тихия океан, след като подводницата е отказала заповед да изплува.

Съобщава се, че подводницата е била забелязана близо до мястото на военноморско учение на руския Тихоокеански флот. Инцидентът е станал близо до Уруп на Курилските острови.

 

 

Руското министерство на отбраната заяви в изявление в събота, че „екипажът на фрегатата на Тихоокеанския флот „Маршал Шапошников“ е използвал подходящи средства.

„Американската подводница използва самоходен симулатор, за да раздели изображението на целта на радарни и акустични средства за управление на две части и се оттегли от руските териториални води с максимална скорост“, казаха от министерството.

Министерството на отбраната каза още, че аташето по отбраната на САЩ в Москва е било „привикано“ заради „нарушението от подводницата на ВМС на САЩ на държавната граница на Руската федерация“.

 

 

Министерството на отбраната на САЩ отрече твърдението, че американска подводница е действала в руски води.

„Няма истина в руските твърдения за нашите операции в техните териториални води“, каза в изявление капитан Кайл Рейнс, говорител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

„Няма да коментирам точното местоположение на нашите подводници, но ние летим, плаваме и работим безопасно в международни води“, каза Рейнс.

 

 

Президентът Джо Байдън обеща във вторник, че ще „събере света“, ако Русия нахлуе в Украйна.

„Ако Русия атакува Украйна, тя ще бъде посрещната с огромно международно осъждане“, каза президентът в Белия дом.
„Светът няма да забрави, че Русия избра ненужната смърт и унищожение. Нахлуването в Украйна ще се окаже самонанесена рана“, заяви американският президент.

 

 

Байдън каза също, че САЩ не са успели да потвърдят, че Русия изтегля част от войските си от украинската граница към техните бази.
„Фактът, който остава в момента е, че Русия има повече от 150 000 войници, които обикалят Украйна и Беларус и по границата с Украйна“, каза президентът.

Видео вижте ТУК

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023