Политика

И Радев предупреди: Предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната

И Радев предупреди: Предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната

 

1010x570 (1)

 

 

Трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с каквото можем. Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора. 

 

 

Така държавният глава отговори на въпрос за това дали България трябва да предостави въоръжение на Украйна.

 

 

„Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и наши стратегически обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна охрана“, подчерта президентът.

 

 

Той припомни, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях и това не бива да бъде допускано да се случва и у нас.

 

 

 

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“, държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в „енергийно сърце“ на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората.

 

 

 

Президентът допълни, че предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, каза държавният глава по повод на ареста на бившия министър-председател Бойко Борисов.

 

 

Относно арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, президентът допълни, че не се меси в работата на правоохранителните органи, а дали е отвличане на вниманието „трябва да питате министър председателя“, лаконично отговори той.

 

 

Радев  заяви, че след срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, Министерски съвет трябва да даде ясна информация.

 

 

„На първо място нашата основна задача е да не допуснем гражданите и стратегически обекти да останат без адекватни противовъздушна отбрана, виждате че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях падат. Не трябва да допускаме това да се случи тук.

 

 

 

На въпрос защо няма да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, Радев каза:

„Той не е президент.“

Политика

More in Политика

zaharova2_bgnes

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

юни 29, 2022
пушекbig_imiddle_768x432-compressor-300x169798

В. Енчев: Черен дим над руското посолство, очевидно се горят документи, това става само по 2 причини…

юни 29, 2022
гунчеваphpwjvrpc_559x345

Гунчева се отказа да напуска парламента, става независим депутат

юни 29, 2022
atanasov-petkov-655x368

Ще ни докара ли война Петков?

юни 29, 2022
Костадин_Костадинов_7607276523588328707_big

Действията на Кирил Петков са опасни за страната. Главният прокурор да предприеме мерки

юни 29, 2022
мадрид980x551_1656472952

Радев от Мадрид с първа реакция за решението на Петков да изгони 70 руски дипломати

юни 29, 2022