СВЯТ

Почна се: ЕС в стрес, първа европейска държава вече плати в рубли за руски газ

Почна се: ЕС в стрес, първа европейска държава вече плати в рубли за руски газ

 

рублиccbc8e215_rubla-800

 

 

 

Банката на Ватикана плати за руски газ с рубли, съобщават световните медии. Отбелязва се, че държавата, намираща се в центъра на Рим, е купила от Централната банка на Русия рубли, еквивалентни на 10 милиона евро.  

По информация на източници, Ватиканът е изпълнил всичките необходими действия, които влизат в алгоритъма за закупуване на газ с рубли. Способът на покупка на енергийни ресурси за руска валута по-рано бе представен от правителството на Русия.

 

По-рано страните от Г-7 не се съгласиха с искането, поставено от Русия, да плаща за руския газ с рубли. В Кремъл в отговор на това заяви, че Русия не възнамерява да се занимава с „европейска благотворителност“ и безплатно да доставя газ на Запада.

 

Говорителят на президента Дмитрий Песков поясни, че, според нареждането, се отработват всички механизми за приемането и получаването на платежите по новата схема: „Ако искате газ, търсете рубли“.

 

 

Председателят на Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин заяви, че европейските страни притежават с всичките пазарни възможности за разплащане в рубли и в това няма никаква трагедия. Той също призова чуждестранните партньори да купуват още за рубли дървесина, метали, петрол и други стоки, които изнася Русия.

 

 

 

Благотворителност няма да правя. Това заяви Владимир Путин пред журналисти в Москва, след като подписа указ, според който чуждестранните купувачи трябва да плащат в рубли за руски газ от петък. Той предупреждава, че договорите ще бъдат спрени, ако тези плащания не бъдат извършени, предаде днес.бг.

 

 

 

След въвеждането на нови санкции срещу Русия Путин казва, че „икономическата война“ срещу Русия е започнала преди години.

За да купуват руски природен газ, чуждестранните купувачи трябва да търгуват в руската валута.

 

 

 

От 1 април те ще трябва да отворят специални руски банкови сметки за прехвърляне на чуждестранни средства и след това банката ще ги използва за закупуване на рубли.

 

 

 

„Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици“, казва той.

 

 

 

„Никой не ни дава нищо безплатно, а ние също няма да правим благотворителност – тоест съществуващите договори ще бъдат спрени“, допълва Путин.

 

 

Големите икономики от ЕС като Германия и Италия разчитат на руския газ за значителни енергийни нужди.

 

 

 

Правителството на Украйна заяви, че тази зависимост е попречила на някои държави от ЕС да предоставят желаното от Запада ниво на подкрепа за борба с руската инвазия.

 

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024