Политика

България – домакин на натовска среща на страните от Югоизточна Европа

България – домакин на натовска среща на страните от Югоизточна Европа

 

6c409a803082428687375e5449e3131a

 

 

Държавните и правителствени ръководители на държави членки на НАТО в Югоизточна Европа ще се срещнат в София. Това съобщи правителствената информационна служба.

 
Домакин ще бъде министър-председателят Кирил Петков. На срещата ще присъстват държавните и правителствени ръководители на държави членки на Алианса в Югоизточна Европа. Форумът ще се състои на 28 март в резиденция „Бояна”.

 

 

Новината идва само ден след края на срещата на върха на НАТО, на която присъства и американският президент Джо Байдън. Лидерите на Алианса се споразумяха да разположат четири бойни групи в Източна Европа, стана ясно след срещата в Брюксел.

 

 

„Създаваме четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия“, се казва в документа.

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че във връзка със ситуацията в Украйна съюзниците засилват защитата си срещу потенциални химически, биологични и ядрени заплахи.

 

 

„Повишаваме готовността на съюзниците за борба с химически, биологични и ядрени заплахи. Главният ни военен командир генерал Уолтърс активира химическата, биологическата, радиологичната и ядрената защита на НАТО.

 

 

Съюзниците ще разположат допълнителни елементи за химическа, биологическа и ядрена защита, за да подсилят нашите нови и съществуващи бойни групи“, заяви той на пресконференция след извънредната среща на върха на Алианса в Брюксел.

 

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024