Политика

Гешев се похвали с разкрит български генерал, шпионирал за Русия

Гешев се похвали с разкрит български генерал, шпионирал за Русия

big_683_2_

 

 

 

Помагал му съветник от руското посолство, който се очаква да бъде изгонен от страната

Главният прокурор Иван Гешев най-после успя да се включи в темата за войната в Украйна, като се похвали, че прокуратурата е разкрила пореден руски шпионин. В шпионската схема е замесен и генерал от резерва, участвал в мисии извън България, работил в Министерството на отбраната и разполагал с достъп до класифицирана информация, свързана с ЕС и НАТО, стана ясно от съобщение във Фейсбук страницата на прокурорския пресцентър.

 

 

Според него от 2016 до момента този генерал се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, която е държавна тайна. Другият в схемата е съветник в посолството. Той служел за координация и предаване на информацията. За прикритие на неправомерната дейност били ползвали конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията.

 

 

 

В момента се претърсват 2 адреса и леки автомобили, собственост на генерала, допълва прокуратурата. От съобщението не става ясно дали на генерала е повдигнато обвинение и дали е задържан.

 

 

 

По-рано бе съобщено, че е образувано разследване за шпионаж, в хода на което  е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България“, съобщават от държавното обвинение. Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност, добавят от прокуратурата.

 

 

Гешев избра странна форма, за да подгрява за предстоящите разкрития за нов руски шпионин още от сутринта. „Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ. Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, написа той в Туитър.

 

Сега

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024