Политика

Ето кои мерки остават след махането на извънредната епидемична обстановка

Ето кои мерки остават след махането на извънредната епидемична обстановка

eto-koi-merki-ostavat-sled-mahaneto-na-izvanrednata-epidemichna-obstanovka-1

 

 

 

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова даде пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка, съобщават от Dariknews.bg.

В пресконференцията участие взеха и зам.-министър д-р Петър Грибнев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Време е да направим крачка, към живота, който познавахме преди 13 март 2020 г., отбеляза Сербезова.

От 1 април 2022 г, България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат някои от въведените противоепидемични мерки в страната.

Кои мерки отпадат:

Отпада носенето на маски на закрити обществени места, ограниченията на броя лица, които могат да посещават даден обект на закрито, спазването на дистанция, ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите учебни заведения. Отпада забраната за свиждания в болниците, изискването от работодателите да осигурят възможност за дистанционна работа.

Мерките, които остават за срок от 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка:

Остават да действат мерките, свързани с функционирането на здравната система. Това са:

Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска помощ, съответно и на дентална помощ, средства за работа при неблагоприятни условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

Доц. Ангел Кунчев каза, че завръщането към нормалното е нещо, което всички желаем, но трябва да се направи по начин, който да не крие рискове. А това ще стане като оставим, макар и силно препоръчителни, някои от най-елементарните, но ефективни мерки за прекъсване на заразата. Преди всичко това е спазване на дистанция. Това ще препоръчаме да се спазва.

Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, където няма възможност за проветряване, при струпване на много хора на открито и при хора, независимо къде се намират, при по-високите възрасти и тези с хронични заболявания, подчерта Кунчев.

Ще остане в сила и препоръката за използване на дезинфектанти там, където няма чиста вода и сапун, както и честото миене на ръце, което е въпрос на лична хигиена и няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка, каза още той.

Кунчев добави, че всички тези мерки имат влияние върху всички останали вируси като сезонния грип, варицелата и други.

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024