СВЯТ

Зеленски излъган от Запада, вече не желае в НАТО, иска преговори с Путин за Крим и Донбас

Зеленски излъган от Запада, вече не желае в НАТО, иска преговори с Путин за Крим и Донбас

излъган1646738550

 

 

 

Повратен момент в 13-тия ден на войната – Зеленски се чувства предаден от Запада, вече не желае да влиза в НАТО, иска преки преговори с Путин за Крим и Донбас.

 

ГОТОВ СЪМ ЗА ДИАЛОГ

 

Аз съм готов за диалог… Това, което трябва да направи президентът Путин, е да започне този диалог“, заяви изненадващо украинският лидер, цитиран от ТАСС.

 

Коментирайки повторен въпрос за възможността Киев да признае „Крим като част от Русия и независимостта на ДНР и ЛНР“, Зеленски заяви:

 

 

 

МОЖЕ ДА НАМЕРИМ КОМПРОМИС ЗА ДНР и ЛНР“

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски коментира евентуалното признаване на Крим и Л/ДНР, за което Москва настоява в преговорите.

 

 

„Ние можем да обсъдим и да намерим компромис по въпроса как тези територии да продължат да съществуват,  

 

 

„За мен е важно как хората на тези територии искат да живеят, кои от тях искат да са част от Украйна и кой в Украйна ще поиска да ги приеме. Така че този въпрос е по-сложен от простото признаване“, уточнява Зеленски.

 

 

 

„Това е още един ултиматум, а ние не сме готови за ултиматуми. Но имаме възможно решение по тези … ключови въпроси“, заяви Зеленски в отговор на въпрос продължава ли Киев да отхвърля условията на Москва – признаване на Крим, ДНР и ЛНР, както и отказ от влизане в НАТО. Той обаче не уточни какво именно Украйна може да предложи по тези въпроси.

 

 

ОХЛАДНЯВАНЕ КЪМ НАТО

 
Отговаряйки на въпрос за записания в конституцията стремеж за влизане на Украйна в НАТО, президентът заяви, че „отдавна е охладнял към тази идея“.

„В НАТО не са готови да приемат Украйна, алиансът се бои от противопоставяне с Русия“, аргументира се той.

 

 

ЗАПАДЪТ НЕ ИЗПЪЛНИЛ ОБЕЩАНИЯТА СИ

 

 

Володимир Зеленски допълни, че Западът не е изпълнил обещанията си да защити Украйна от руските бомбардировки, предадоха Франс прес и БТА.

 

 

Зеленски настоява за забранена за полети зона над Украйна – опция, която беше категорично отхвърлена от САЩ и НАТО.

 

 

 

В събота руският президент Владимир Путин предупреди, че ще разглежда въвеждането на такава зона „като участие във въоръжения конфликт“ в Украйна.

 

 

Тринайсет дни слушаме обещания. Тринайсет дни ни казват, че ще ни помогнат в небето, че ще ни дадат самолети, че ще ни ги доставят“, казва с отчаяние украинският президент на видеозапис, публикуван в Телеграм.

 

„Отговорността за случващото се е също и на тези на Запад, които от 13 дни не могат да вземат решение. . . Отговорността е на тези, които не гарантираха сигурността на украинското небе от руските убийци“, заявява още украинският президент.

 

 

КУЛЕБА: ОТДАВНА ИСКАМЕ РАЗГОВОР С ПУТИН

 

 

Украйна настоява за преки разговори между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин, тъй като Путин е този, който „взема окончателните решения“.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Анадолската агенция.

 

 
Отдавна искаме пряк разговор, подчерта Кулеба в свое телевизионно участие.

Отбелязвайки, че Зеленски „не се страхува“ от нищо, включително и от пряк разговор с Путин, Кулеба настоя: „Ако Путин не го е страх от нищо, нека да дойде, да седне и да разговаря“.

 

 

Зеленски междувременно съобщи, че дете е починало от обезводняване в Мариупол, където от дни няма вода, електричество и отопление, предаде Ройтерс.
 

Агенцията отбелязва, че смъртта на детето не е потвърдена от независим източник.

 

 

Войната в Украйна продължава вече 13 дни. По данни на ООН са загинали най-малко 406 цивилни граждани, а други 801 са били ранени, но  истинският брой на цивилните жертви не се знае с точност. Повече от 1,7 милиона души са избягали в съседни държави

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024