Политика

МВР прати на прокуратурата “глашатая на Борисов“ за тол системата

МВР прати на прокуратурата “глашатая на Борисов“ за тол системата

толphpyvkht4_559x345

 

 

Главна дирекция „Национална полиция“ изпрати в прокуратурата материалите от проверка на тол системата, които според разследващите съдържат данни за престъпление по чл. 220 от НК, извършено от предишно ръководство на АПИ, съобщиха от МВР.

 

 

 

Въпросният текст от закона предвижда „длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, а в особено тежки случаи – от три до десет години“.

 

 

 

Проверката е започнала през октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление, уточняват от МВР. По това време служебен министър на регионалното развитие бе архитект Виолета Комитова.

 

 

 

Обект на полицейското разследване е т. нар. втори договор с Koнcopциyм „Kaпш Tpaфиĸ Coлюшънc“. През 2018 г. обединението получи 180 милиона лева за изграждането на инфраструктурата на тол системата. Две години по-късно „Капш“ получи втори многомилионен договор „за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства“.

 

 

 

Той е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС.

 

Това стана тихомълком като бяха заобиколени изискванията на Закона за обществените поръчки за обявяване на открита процедура. Последваха остри критики от страна на бранша и на медиите, но тогавашният изпълнителен директор на АПИ Георги Терзийски оправда сключването на контракта с това, че в администрацията, назначена да обслужва и надгражда тол системата (близо 1000 души на щат), не можели да се справят сами и се нуждаели от обучение.

 

 

 

Терзийски стана известен след като бившият премиер Бойко Борисов го подложи на публично унижение на заседание на Министерски съвет през февруари 2020 г. Заради недоволството от въвеждането на винетки по пътищата между София и близките населени места, тогавашният министър-председател му нареди:

 

 

 

„Във всеки център на населеното място около София отиваш лично днес, заставаш на площада и като тея, глашатаите едно време, викаш: „Няма да има винетки!“. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава. Ясно ли е? И още веднъж ако ми направите така, да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас. Свободен си“.

 

 

 

За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/, съобщават от ГДНП. 

 

 

 

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя – той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата – по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

 

 

 

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, посочват още от ГДНП

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024