ОБЩЕСТВО

Над 1 млн. пенсионери ще получат 2 добавки към пенсиите

Над 1 млн. пенсионери ще получат 2 добавки към пенсиите

 

20210119_142904

 

 

Над 1 млн. пенсионери, получили по-малка сума от пенсия и добавка през януари, ще получат и този месец компенсация за това. Компенсацията е равна на разликата между преизчислената пенсия и ковид добавката през януари спрямо пенсията и добавката през декември. Този път тя ще е само една, след като миналия месец бяха платени накуп компенсации за януари и за февруари. Затова и общото плащане ще е по-малко в сравнение с февруари. Всички пенсионери ще получат за трети път и ковид добавка от 60 лв.

 

 

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г. ще се извърши в периода между 7 март (понеделник) и 21  март (понеделник), съобщи НОИ. От института подчертават, че допълнителните плащания не представляват пенсии или добавки, въпреки че се изплащат по реда на пенсиите. Оттам обръщат внимание и на това, че ще има разлика в изплатените компенсации за февруари и март, тъй като февруарските бяха за два месеца.

 

 

Добра новина този месец има и за хората, които получават добавка по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Този месец те ще получат увеличени добавки, както и доплащане за увеличението за януари и февруари. То се изплаща със задна дата от началото на годината, тъй като тази добавка се определя като процент от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст за страната за предходната година.

 

 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ
От 7 март ще бъде активна електронната справка за изплащаните през този месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя се актуализира всеки месец и дава възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената за съответния месец ковид добавка.

 

 

Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

 

 

На хората, които получават пенсията си в пощите, ще се предоставя служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и индивидуалната разлика, ако е налична такава.

 

 

За пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ и не получават пенсията си в пощата, остава да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират. НОИ продължава да държи това да става само по желание на пенсионера вместо да изпраща на всички тази важна информация.

 

Сега

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024