Политика

Петков: Викаме нашия посланик от Москва за консултации, би трябвало и Русия да направи същото!

Петков: Викаме нашия посланик от Москва за консултации, би трябвало и Русия да направи същото!

 

петко4c73a996868a69c09bb704802f0eaeb6

 

 

България ще извика в София за консултации посланика си в Москва  Атанас Кръстин и очаква Русия да направи същото по отношение на Миторфанова в София . Това заяви премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет.
Действието на страната ни е свързано с поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

„Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия отбратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото,“ каза Петков.

Припомняме, че снощи руското посолство разпространи изявление, в което пише: „Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.“

 

От началото на войната срещу Украйна Митрофанова на няколко пъти имаше неподходящи и дори обидни изказвания за България и българите. В пост на страницата на посолството в края на февруари на български и руски властите в България бяха наречени „евроатлантически подлоги“. Поводът беше спирането на няколко руски телевизионни канали и сайтове.

След като публикацията предизвика скандал, българският вариант на текста беше свален, за да се подложи на филоложко-философска експертиза. „В текста на съобщението на руски език дипломатическата мисия е използвала думата „прихвостень“, която според речниците съответства на „лакей“, „блюдолизец“, „подлизурко“, „оръдие“.

Самата публикация стана причина за среща между Кирил Петков и Елеонора Митрофонова, на която премиерът призова посланика да отзове всички служители на мисията, които не се занимават с дипломатическа дейност. Няколко дни по-късно България изгони 10 руски дипломати.

Във видеообръщение по повод 3 март руският посланик сравни освобождението на България през 1878 г. с днешната руска военна агресия срещу Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на Руско-турската освободителна война.

Още в първите дни на войната Митрофанова написа, че „в българските медии се тиражира агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости“.

 

Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

 

ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА

„Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това“, заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени войната.

Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група, заяви още Петков. В момента се водят разговори и с Италия.

„Мисля, че е полезно за българските военнослужещи да имат тази помощ от нашите партньори“ – коментира премиерът.

 

ГАЗЪТ В РУБЛИ Е ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ

 

Решението на Владимир Путин газа да се плаща в рубли няма да окаже сериозно влияние върху търговията, смята Кирил Петков. Той определи решението като политическо.

 

Един от приоритетите ни в Брюксел е да се концентрираме общоевропейски върху намаляването на цената на газа, заяви Петков.

 

По думите на Петков санкциите, които се налагат на Русия, трябва да са асиметрични – да има голямо влияние върху руската държава, но не и върху страните, които ги правят. Той коментира, че искането на руския президент Владимир Путин газът да бъде плащан в рубли, е опит да стабилизират собствената си валута.

 

Министър-председателят коментира и арестите на бившия му колега Бойко Борисов, пиара Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

 

ЗА АРЕСТИТЕ $ ИДВА ВИДОВДЕН

„Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни – едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, се вижда колко неефективна и неработеща в българската прокуратура,” каза Петков.

 

Министър-председателят коментира и образуваното досъдебно производство на прокуратурата срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев е „най-глупавата постъпка, която някой може да направи“.

Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европейската, няма нужда от мили думи в Брюксел. Защото се вижда какви са действията на българската прокуратура и какво прави европейската. Просто двойният аршин, който прилагат, е абсурден, посочи Петков.

Бързат да направят досъдебно производство, което е абсурдно по сигнал на една от бензиностанциите, които вдигаха цените преди няколко седмици, каза още той по повод образуваното производство срещу Асен Василев.

На въпрос дали има някакви притеснения от евентуален вот на доверие премиерът бе категоричен, че „най-различни опозиционни групи ще се упражняват по темата“, но увери, че коалицията стои здраво.

България се променя, институциите работят и срещу всички хора, които са се обогатявали с корупция, вече започнаха да валят сигнали. Времето работи в посока за изчистване на България от корупцията, подчерта министър-председателят.
Петков е в Брюксел заради участието си в редовното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 март. Европейските лидери ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, енергетиката, икономически въпроси, COVID-19 и външни отношения, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Европейските лидери се събират на среща в Европейския съвет. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, както и темите за сигурността и отбраната, енергетиката. Лидерите ще обсъдят и варианти за подпомогне на Украйна.

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. България ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. В срещата ще участва и американският държавен глава Джо Байдън.

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за „неприятелски“, да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагирха. Германия например заяви, че това противоречи на сключените договори.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024