СВЯТ

Пробив! Русия спира настъплението към Киев и Чернигов, заговори се за среща Путин – Зеленски

Пробив! Русия спира настъплението към Киев и Чернигов, заговори се за среща Путин – Зеленски

пробивphptaim8w_559x345

 

 

Русия е решила кардинално да съкрати бойните действия към Киев и Чернигов. Украйна няма да членува в НАТО и няма да разполага чужди военни бази на своя територия.

 

Тази новина дойде от двореца Долмабахче край Босфора, където се провежда поредният кръг от преговорите между Русия и Украйна.

 

Те започнаха тази сутрин и след поече от 3-часови разговори, завършиха към 14,30 часа.

 

Тъй като преговорите по подготовката на договор за неутралитет и неядрен статут на Украйна и предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават към практическа реализация, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Русия взе решение за драстично намаляване на военната активност в Киевска и Черниговска област“, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин, предаде ТАСС.

 

Според Фомин това се случва с цел повишаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел – договаряне и подписване на гореспоменатия договор.
Русия ще направи крачки по деескалацията на конфликта, казаха руските преговарящи и в същото време военното министерство на Москва обяви, че Русия е решила кардинално да съкрати бойните действия към Киев и Чернигов.

 

Неутралният статут на Украйна предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация.

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има окончателно споразумение между Киев и Москва трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк – член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.

Той определи преговорите с руската страна в Турция като „трудни“.

„Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна“, написа той в Туитър.

 

 
Първата ни победа е пренасянето на преговорите от Беларус в Турция. Ние виждаме Турция като една от гаранциите за сигурност за Украйна“, заявиха от украинската делегация след преговорите.

 

„Знаем, че световната система за сигурност е пропукана. Нашето предложение е за нова система от гаранции за сигурност за Украйна. Това е нов тип международен договор“, обясниха украинците и подчертаха, че очакват гаранциите на САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Полша, Израел.

 

“Това е системата, върху която искаме да изградим ново бъдеще за Украйна”, категорични са пратениците на Киев.

Има нерешени проблеми и те засягат Донбас и Крим, допълниха украинците. В продължение на 15 години ще водим преговори с Русия за Крим и специално за Севастопол, през това време няма военни действия, спомена Михайло Подоляк, политически съветник на украинския президент Зеленски.

 

Донбас обаче е отделна тема и тя е оставена на президентите.

Украинската делегация повтори тезата на президента Зеленски, че решенията от преговорите трябва да се подложат на референдум в Украйна.

 

След референдума в Украйна, държавите-гаранти ще ратифицират споразумението в своите парламенти.

Русия ще разгледа предложенията на Украйна, за тях ще бъде уведомен президентът Путин.

 

Украйна обеща да предприеме най-строги мерки срещу престъпници, които малтретираха руски военнослужещи, каза ръководителят на руската делегация, президентският помощник Владимир Медински, след руско-украинските разговори в Истанбул

Среща между Путин и Зеленски ще се състои веднага след подписването договора между Русия и Украйна на ниво външни министри.

Руската делегация пристигна вчера през деня, а късно тази нощ в Истанбул долетяха и украинските преговарящи. Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност.

 

По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова снимка с руския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На снимката е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

Двамата главни преговарящи Давид Арахамия и Владимир Медински проведоха среща на четири очи преди началото на общите разговори.

 

Ключовият въпрос е споразумение за международни гаранции за сигурност за Украйна, с него можем да сложим край на войната. Вторият въпрос е прекратяване на огъня за решаване на всички хуманитарни проблеми“, заяви Михайло Подоляк от украинския екип. Надявам се да стигнем след няколко часа до съвместно изявление, заяви Медински.

 

„Файненшъл таймс“, позовавайки се на четири източника, предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна.

Според акцентите в този проект: руските искания за „денацификация“, „демилитаризация“ и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

 

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави – Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще трябва да окажат помощ на Киев при ново нападение.

 

Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила.

 

Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

 

Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към намеренията на Путин – опасяват се, че той може да използва преговорите като „димна завеса“, за да попълни военните си сили и да планира нова офанзива.

 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго. В своето традиционно среднощно обръщение той остро критикува „пасивния“ характер на някои санкции, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на санкциите. По негови думи, ако „силните превантивни санкции“ бяха наложени от световните сили по-рано, инвазията в Украйна можеше да бъде предотвратена.

 

Източник : БНР, Сега

 

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024