Политика

Радев: Оказва се, че изтребителите от САЩ ще ги чакаме поне 10 г., търсим други F-16 – втора ръка на лизинг

Радев: Оказва се, че изтребителите от САЩ ще ги чакаме поне 10 г., търсим други F-16 – втора ръка на лизинг

 

1010x570

 

 

„Сега се оказва, че ще чакаме поне още 10 години докато изтребителите бъдат доставени и влязат в оперативна готовност. Това е ужасно много време.“ Това обяви Румен Радев след срещата на НАТО в Брюксел след като припомни дългия път до подписването на договора със САЩ през 2019-а за придобиването на нови изтребители F-16.

 

 

 

Според него няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС.

 

 

„Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите, чийто ресурс изтича. Днес се състоя, както беше договорено с полския президент, среща на министрите на отбраната началниците на отбраната другата седмица се надявам да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но, много важно, което обявих и на срещата днес – това е малко временно решение“, отбеляза Радев.

 

 

 

„Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното – летци, техници, авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма. Това означава, че ние сме компрометирали и проектът F-16“, заяви Радев.

 

 

 

Той каза, че е поставил този въпрос на Министерство на отбраната, които трябва да разгледат всички възможни варианти за поддръжка на самолетите ни, като „Русия отпада като опция“, а решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е временно, трябва ни устойчиво решение, категоричен е президентът.

 

 

 

Той е поставил въпроса и пред американския президент Джо Байдън. „Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос“, каза държавният глава и допълни, че по-късно в четвъртък премиерът Кирил Петков ще обсъди темата с канцлера на Германия Олаф Шолц.

 

 

 

Президентът подчерта, че търсенето на алтернативни варианти е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков. Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг. Радев е обсъждал с Марк Рюте и възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите.

 

 

„Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

 

 

 

Германия и Италия използват „Еврофайтър“, a Франция в момента модернизира своите „Мираж 2000“, като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. „Рафал“.

 

 

 

 

Оценката му проведеното днес заседание на НАТО е, че никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.

 

 

 

„Една от големите задачи на тази среща беше, че по никакъв начин не трябва да допускаме ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави в момента. Основната цел на Алианса е защитата по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война“, посочи Радев.

 

 

 

По въпроса за доставяне на военно оборудване на Украйна, президентът заяви, че такъв призив няма в НАТО и това е решение на отделните държави.

 

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024