ОБЩЕСТВО

Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

thumb_1200x630_991-ratio-koronavirus-maska-gradski-transport
Управляващите ще отменят извънредната епидемична обстановка, но ще запазят правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки.

Това става възможно с предложения за промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание от управляващата коалиция. Действащата в момента извънредна епидемична обстановка е в сила до 31 март, така че промените би трябвало да се приемат преди края на месеца.

С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.

В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.

По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни, пише „24 часа“.

България стана първа по смъртност и последна по ваксинации в Европейския съюз, въпреки че страната ни се запаси с всички одобрени ваксини. Над 35 хиляди са починалите от COVID у нас от началото на пандемията, но и това не стресна българина – масово мерките се спазват проформа, протестиращи периодично горят маски, насърчавани от партийни лидери и депутати, а дори сред лекарите и учителите имунизираните не са мнозинство. От седмици приемаме за добра новина по 2000 нови случая дневно – вярно, след омикрон цунамито това е затишие, но не и знак да сме спокойни. А властта вече обяви премахването на зеления сертификат.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024