ОБЩЕСТВО

Важна новина за всички шофьори, този документ отпада до дни

Важна новина за всички шофьори, този документ отпада до дни

 

991-ratio-shofior-kola-magistrala

 

 

Първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения е отпадането на синия талон за шофьорите. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във Враца.

По думите му проектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, вероятно още през следващата седмица.

 

Той уточни в отговор на журналистически въпрос, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година.

 

„Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина“, допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

 

 

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на  IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място „Гнездото“, организирано от сдружение „Враца софтуер общество“.

 

 

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията.

 

 

Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

 

 

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония.

 

 

„Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя“, обясни той.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

165695889424211

Трагедия: Шеф на летище Бургас се самоуби след нещастна любов с украинка

юли 4, 2022
ezgif-4-8ad8f66329

Ужасяваща трагедия с 3-г. момченце потресе Плевен

юли 4, 2022
big_1946

Ще стане ли морето мираж? Искат 50 лева на нощ за къмпингуване в собствена палатка

юли 4, 2022
ivo-mirchev

Военното разузнаване с остра позиция след изказвания на депутата от ДБ Иво Мирчев

юли 4, 2022
payimage-526924

Лена Бориславова за разследването срещу нея: Граничи с политическа акция

юли 4, 2022
lavrov-rusia-shte-otgovori-na-balgaria-1

Лавров с първи коментар за скандала с България – ето кого обвини и каза какво ще последва!

юли 4, 2022