Политика

Радев: Твърдо „не“ на оръжията за Украйна, правителството служи на чужди интереси (ВИДЕО)

Радев: Твърдо „не“ на оръжията за Украйна, правителството служи на чужди интереси (ВИДЕО)

 rumen-radev-balgarskata-politika-da-se-pravi-v-sofia-a-ne-v-kiev-1

 

 

Няма нужда от визита в Киев. Суверенната българска позиция се изработва в София, посочи президентът Румен Радев.

 

Българските политици преди да спасяват света, да помислят за бедстващите в България, каза президентът преди да замине за Испания.

 

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на него. Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент“, посочи Радев в коментар за спирането на доставките на газ от Русия за България.
Според държавния глава така създалата се ситуация ще бъде „истински тест за европейската солидарност“. „Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава“, каза още Радев.
Според него „навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени“.

 

„Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота, и за благосъстоянието на българите тук и в Украйна“, посочи Радев.

По думите на държавния глава, излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие. „Аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, допълни той.

 

И продължи: „Правителството трябва да отговори на много въпроси – защо само на България и на Полша се спира газът? Спира ли се газът на Австрия и Германия и как те плащат? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция? Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и рискове за доставките.“

 

Румен Радев подчерта, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България.

„Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет, обслужват не българския интерес, а интереса на други държави, които безплатно транзитират през наша територия.“ – посочи той.

Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев.

„Категорично „не“ на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. А българската позиция се решава в София, а не в Киев.“, каза президентът.

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.

 

 

Политика

More in Политика

zaharova2_bgnes

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

юни 29, 2022
пушекbig_imiddle_768x432-compressor-300x169798

В. Енчев: Черен дим над руското посолство, очевидно се горят документи, това става само по 2 причини…

юни 29, 2022
гунчеваphpwjvrpc_559x345

Гунчева се отказа да напуска парламента, става независим депутат

юни 29, 2022
atanasov-petkov-655x368

Ще ни докара ли война Петков?

юни 29, 2022
Костадин_Костадинов_7607276523588328707_big

Действията на Кирил Петков са опасни за страната. Главният прокурор да предприеме мерки

юни 29, 2022
мадрид980x551_1656472952

Радев от Мадрид с първа реакция за решението на Петков да изгони 70 руски дипломати

юни 29, 2022