Икономика

Хиновски за спрените доставки на газ: Индустрията изпада в шок в момента

Хиновски за спрените доставки на газ: Индустрията изпада в шок в момента

1010x570 (2)

 

 

На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки. Това каза за bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, експерт от ИТН и бивш председател на енергийната комисия в НС. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

 

 

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента, каза експертът.

 

 

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ

 

 

И другото – суапови сделки през Ревитуса от от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около 1 – 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината“, заяви Иван Хиновски.

 

 

 

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа. Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, допълни експертът.

 

 

 

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ”, отбеляза Хиновски.

 

 

Във връзка с очакваното увеличение на цената на природния газ от 1 май, припомняме ви, че „Булгаргаз” поиска 5,3 ръст, Иван Хиновски заяви, че не очаква ръст на цените.

 

 

 

„Ако България успее да договори ново продължение на договора, което е възможно, стига да има политическа и икономическа мъдрост, не очаквам ръст на цената на газа, защото по всички анализи и прогнози на цената на газа, в Европа се очертава тенденция на лек спад на цената на природния газ, така че не би трябвало да очакваме по-голям от искания от „Булгаргаз” ръст на цената“, добави експертът.

 

 

Икономика

More in Икономика

дачевbig_1075

Красимир Дачев: Сами направихме така, че да купуваме газ 10 пъти по-скъпо!

август 14, 2022
1010x570

Емблематичен наш завод спря работа заради скъпия газ, освобождават работници

август 13, 2022
газ00003a

Ройтерс: Руски втечнен газ тръгва към България до дни

юли 12, 2022
kevr-utvardi-blizo-14-po-skapa-tsena-582

КЕВР утвърди с близо 14% по-скъпа цена за природния газ през май

май 13, 2022
big_big_7_15_

Завод „Арсенал“ набира спешно стотици хора за работа

май 3, 2022

Бетенеми: Влиянието на мобилните технологии над хазартната индустрия

април 29, 2022