Политика

Вкараха Кирил Петков във „Фантастичната четворка“ на Путин заради „проруската ориентация“ на България

Вкараха Кирил Петков във „Фантастичната четворка“ на Путин заради „проруската ориентация“ на България

четворкаbig_1244273_1_

 

 

 

В очите на много от западните медии България на практика подкрепя инвазията на Путин в Украйна, въпреки говоренето от страна на властта у нас.

 

 

Този дисонанс вече носи „имиджови вреди“ за страната. Или поне за нейните управници, които неистово се стремят за обратното.

 

 

Италианският портал Formiche.net излезе с доста интересна статия, в която присъствие има България и премиера Кирил Петков.

 

 

Статията става дума за европейските лидери, които пряко или косвено подкрепят инвазията на Владимир Путин в Украйна, предаде Бургас24.

 

 
Личностите, на които се обръща внимание като поддръжници на Путин, са Виктор Орбан (премиер на Унгария), Александър Вучич (президент на Сърбия), Едуард Хегер (премиер на Словакия) и Кирил Петков.

 

Според автора на статията Унгария и Сърбия са истинските европейски бастиони на Путин, закрепени от все по-ясното лично и политическо разбирателство между Орбан и Вучич. Към тях обаче се присъединяват още две държави от региона: България и Словакия.

 

 
В София войната, която е близо до  българските граници на Черно море, се превърна в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков. В края на февруари той трябваше да уволни министъра на отбраната – Стефан Янев.

 

 

Янев отказа да употреби думата война в конфликта между Русия и Украйна, а се позоваваше на думите на Путин, че това е „военна операция“, пишат в материала.

 
В статията пише още, че Кирил Петков хем гласува в подкрепа на санкциите на ЕС срещу Русия, но се и противопоставя на изпращането на оръжие в Киев и забраната на вноса на енергия от Москва.

 
Петков е описан като колеблив лидер. Най-вече относно другата ключова игра в сблъсъка между ЕС и Русия: дали да се поддаде или не на искането за изнудване на Путин да плаща вноса на газ в рубли. Повечето страни от ЕС вече отговориха „не, благодаря“, докато в София все още цари неяснота.

 
Това е знак. че в България, руското лоби прозира в правителството. А тези противоречия са в полза единствено на Русия.

 

 

Заключението на материала е особено интересно – „Путин може би си е намерил новата „Фантастична четворка“, от която той се нуждае“.

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024