Политика

ВОЙНА ПРЕЗИДЕНТ – ПП! „Позицията на Радев е позорна, Русия е агресор, не служим на чужди интереси“

ВОЙНА ПРЕЗИДЕНТ – ПП! „Позицията на Радев е позорна, Русия е агресор, не служим на чужди интереси“

 

пп2112748738

 

 

Кирил Петков и Изпълнителният съвет на ПП с извънреден брифинг.

 

„Продължаваме промяната“ ще гласуват в пленарна зала „за“ изпращането на оръжие в Украйна, обявиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев на брифинг на партията в БТА.

 

 

„Позицията, която президентът Радев изрази, че, давайки оръжие, продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт“, подчерта Василев.

 

 

 

Той смята, че Украйна ще е крайният победител във войната: „Алтернативата е първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителство няма да допусне“.

 

 

 

„Тези хибридки, които ни са продават от сутрин до вечер, че когато дадем военно-техническа помощ, се води като акт на война – абсолютно не е вярно. Иначе целият Европейски съюз вече да бъде в такъв акт, а той не е така. Искам да го наблегна, освен че има агресор, която е по-притеснително е, че имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално, като нещо очаквано и едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме, докато не изчистим тази риторика, няма начин как ние наистина да сме независима страна“, подчерта Кирил Петков.

 

 

 

Премиерът беше категоричен, че всички договори на военната индустрия са с традиционни пазари на България, включително страни от НАТО и ЕС: „В момента всеки се опитва да се заиграва за тази тема, защото се опитва да се вкарва и клин в коалицията по тази тема. Но ние това, което днес заявихме и за заявяваме за първи път, че ПП, застава за военно-техническа помощ и ще се гласува в българския парламент (…) Всичко трябва да минава през българския парламент, както и за други важни национални теми“.

 

 

Василев отбеляза, че икономическите и политическите действия на Русия спрямо България имат своя аналог в действията на СССР спрямо Царство в България, когато София запазва дипломатически отношения с Москва след 22 юни 1941 г., не изпраща войски на Източния фронт, но все пак е обявена война срещу нашата страна, окупират я войски и се налага да плаща репарации.

 

 

„Отговорът тук не е на България. Отговорът тук трябва да бъде цяла Европа и това, което утре ще се случи с делегацията в Брюксел, ще бъде точно този общ отговор, така че никой да не си мисли, че България е сама. България е изцяло част от европейското семейство“, категоричен беше Асен Василев.

 

 

 

Кирил Петков подчерта, че в Киев ще се обсъждат още много теми извън изпращането на оръжие: „Всички забравяме в момента, че в украинското пристанище имаме кораб със 17 моряка. Както знаете, има огромно количество жито например в Одеса. Можем ли да помогнем на Украйна с този износ?“.

 

 

 

По думите на Петков има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси. „ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство“, добави Петков.

 

 

Според Асен Василев газът е спрян първо на Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията. Нито една държава не е платила до момента.

 

 

 

Василев заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Правителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място.

 

 

 

Петков определи реакцията на Русия като изнудване.

 

 

„Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток“ и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, каза Петков. Той още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка.

„Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна, каза още той и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна“, каза още той.

 

 

 

Вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев каза, че спирането на подаването на газ е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Газпром“ и „Булгаргаз“, които са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. Това не ни учудва, каза Василев, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г.

 

 

 

Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари, допълни още той.

 

 

 

През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд.

 

 

 

„Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията“, каза Василев.

 

 

В момента няма намалено потребление към българските потребители, каза той.

 

 

„Виждаме една безпрецедентна агресия срещу България, икономическа. България беше сложена в списъка от вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими със статута ѝ на посланик. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Укрйна, тези неща се случват“, категоричен е Асен Василев.

 

 

 

„Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме е много ясна позиция от една страна – държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък“, каза Василев.

 

 

 

Той определи позицията на президента Радев, който твърди, че давайки оръжие продължаваме конфликта като „позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт“.

 

 

 

Василев каза, че Украйна ще победи и ние трябва да и помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това и цяла Източна Европа да станат васални придатъци, което това правителство няма да допусне.

 

 

 

Ако някои ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар, завърши той.

Кирил Петков заяви, че ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и така ще гласуват в парламента следващата седмица.

 

Източници: бТВ, „24 часа“

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024