Политика

В полунощ! Парламентът отказа да разпределя 1,1 млрд. лева за пътни фирми, почват нови протести

В полунощ! Парламентът отказа да разпределя 1,1 млрд. лева за пътни фирми, почват нови протести

 

zx860y484_4333784

 

 

Парламентът отказа да разпределя 1,1 млрд лева за пътни фирми.

 

Народното събрание отхвърли три проекта за решение, оставяйки „на трупчета“ казуса с поддръжката на пътищата и разплащането на дължимото към пътните строители.

 

 

 

Гласуването на проектите за решение се проведе по късна доба (около 23:30 часа), като продължилите над два часа дебати се оказаха безплодни заради взаимно блокиране между управляващите формации „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

 

Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание прие проект за решение парламентът да предприеме действия във връзка с опасността Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да изпадне в невъзможност да поддържа пътната мрежа в страната. Тази невъзможност е надвиснала заради неразплатени около 1.1 млрд. лв. на пътностроителните фирми за вече извършени от тях дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътищата.

 

 

 

 

Проектът за решение предвиждаше веднага да бъдат разплатени 50% от дължимите суми (около 550 млн. лв.) по сключените договори за текущ ремонт и поддръжка, а останалите 50% от дължимото да бъдат разплатени, когато се установи, че строителните дейности са реално извършени.

 

 
В предложението беше предвидено да се разплатят и 100% от задълженията към пътните фирми за поставени мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

 

Спешността на проблема идва от това, че 34 договора за текущ ремонт и поддръжка с пътните фирми са прекратени с анекси, част от които влизат в сила на 29 април, а други – на 30 юни, като действието на договорите първоначално е било до 2023 и 2025 г.

 

 

Освен отхвърлянето на проекта за решение, предложен от правната комисия, депутатите не приеха и докладите на Комисията по регионално развитие, както и първоначалното предложение по темата, внесено от депутати от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП.

 

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ изрази становище като вносител на предложението, че е налице „много заплетен казус“, заплетен през 2018-2019 г. при управлението на ГЕРБ, когато АПИ, която трябва да подписва договори по текущ ремонт и поддръжка, всъщност е започнала да разширява обхвата на договорите и започва да извършва ново строителство, реконструкция и основни ремонти.

 

 

 

По този начин се заобикаля ЗУТ, затова сме в това състояние в момента. Договорите, които са стойност 710 млн., в един момент през миналата година стават за 3.3 млрд. лв. Ставаме заложник на тези обстоятелства и трябва да решим дали да решим сега казуса, за да има пътна поддръжка, или да продължим проверката на самите договори. Междуведомствена комисия между МФ и МРРБ проверява договорите, но това отнема време, а сега трябва да се приеме решение, но много е важно да има контрол и той да е в Народното събрание

 

 

Ако не се вземе решение за превеждане на пари към фирмите за пътна продръжка, те започват нови протести от вторник или сряда. Това каза по bTV Стефан Чайков, шеф на Браншова камара „Пътища”. „Този път не знам дали ще спрем”, предупреди Чайков. Анонсът за подновяване на протестите на фирмите идва след като вчера депутатите не можаха да вземат решение, което да доведе до разплащане с тях.

 

 

По Великденските празници хората ще се сблъскат не само с влошената инфраструктура, но и с блокадите на пътищата, предупреди Чайков. Той коментира също, че не иска протестите да се тълкуват политически и се надява най-сетне да стане ясно, че те не са само за пари. В момента сме заложници на липсата на политическа воля, каза шефът на браншовата камара „Пътища”.

Политика

More in Политика

кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024