Политика

Генчовска: Идват тежки решения за правителството!

Генчовска: Идват тежки решения за правителството!

 

big_6a35

 

 

 

ЕС подготвя шести пакет от санкции срещу Русия, като се очаква той да включва ограничаване или спиране на вноса на петрол.

 

Министрите на външните работи на държавите от ЕС обсъждаха вчера в Люксембург новите ограничения, включително ембарго върху вноса на петрол и газ, но решение не беше взето. България е представена от външния министър Теодора Генчовска.

 

Българският външен министър Теодора Генчовска каза пред БНТ, че се очертава тежък пакет от санкции, а българското правителство трябва да вземе тежки решения – на ниво Министерски съвет, и на управляваща коалиция.

 

 

Обсъждането на шестия пакет от санкции е в съвсем начален стадии. ЕК първо трябва да го изготви и след това предстои обсъждане между европейските столици. Според Теодора Генчовска е възможно в края на май тези санкции да станат факт. Тогава ще има извънредна лидерска среща в Брюксел.

 

 

Според министър Генчовска управляващата коалиция трябва да вземе тежки решение. За България налагането на санкции срещу вноса на петрол и газ е една от червените линии, но вероятно такива санкции ще присъстват.

 

„Започнаха вече идеи какво може да включва този шести пакет. Нормално е вече да се върви към едни тежки санкции по отношение на вноса на газ и петрол. Темата е изключително чувствителна за България. Отново ще се търси решение в рамките на коалицията, дори и на по-високо ниво. Но ще се предложи общоевропейско решение, за да могат държавите, които имат най-големи зависимости, най-бързо да решат тези въпроси, дори в инфраструктурно отношение.

 

 

 

Други санкции по всяка вероятност ще бъдат насочени към предотвратяване на дезинформацията, която се разпространява от руските медии. Ще има големи санкции върху руски медии, както и финансови санкции, ще бъде разширен списъкът с персоналните санкции“, каза Теодора Генчовска.

 

 

Външните министри на ЕС обсъждаха и друга чувствителна за България тема. Тя е свързана с доставката на оръжия за Украйна. Според българския външен министър подобно решение може да бъде взето на ниво НС заради твърдата позиция на БСП в коалицията.

 

Важна тема беше свързана и с наказателната отговорност за руската военна агресия в Украйна. Външните министри, заедно с представители на Международния наказателен съд обсъждаха какви са следващите стъпки, за да бъдат подведени виновните под отговорност.

 

 

„Имаме множество индикации за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Затова започнаха и разследвания. Накрая ще се произнесе съдът, но сега за нас е от основно значение да осигурим всички доказателства, за да може да бъдат повдигнати обвинения за тези престъпления. Ясно е, че Украйна се нуждае от допълнителна военна техника и преди всичко тежки оръжия. Сега не е време за търсене на извинения, а за креативност и прагматизъм”, каза Аналена Бербок – външен министър на Германия.

 

 

България и Германия са се съгласили, че е изключително важно Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС през първото полугодие на тази година. Това съобщи министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след разговор с българската си колежка Теодора Генчовска в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

 

 

 

Бербок заяви, че това е отдавна назряла стъпка и е провела двустранна среща с Генчовска, по време на която двете страните са се съгласили, че в сегашната ситуация е изключително важно Скопие и Тирана най-накрая да започнат преговори за присъединяване към ЕС.

 

Германската външна министърка Аналена Бербок

 

 

Държавите членки потвърдиха, че ЕС ще продължи да оказва помощ и съдействие на Украйна във всички сфери – отбранителни способности, социална и хуманитарна помощ, прием на бежанци и др.

 

С активните усилия на ЕС, САЩ, Обединеното кралство и други партньори и с широката подкрепа на държави от всички региони на света членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека беше суспендирано от Общото събрание на ООН на 7 април 2022 г

 

 

Германската външна министърка отбеляза, че сръбските власти също трябва да подкрепят политиките на ЕС, включително санкциите, ако страната иска да стане член на съюза.

 

 

„Ако някой се стреми да стане член на Европейския съюз, което иска Сърбия, тогава от изключително значение е подкрепата за външната политика на ЕС и подкрепата за съответните санкции“, заяви Аналена Бербок.

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024