Политика

Забраната руски кораби да акостират в българските морски и речни пристанища влезе в сила

Забраната руски кораби да акостират в българските морски и речни пристанища влезе в сила

7274969

 

 

 

От 00.00 часа на 16 април България забрани достъпа на руски кораби до пристанищата си. Действието е във връзка с войната в Украйна, като част от петия пакет санкции на ЕС срещу Русия, приет на 8 април. Тоест, забраната за достъп ще бъде предприета от всички държави в съюза. Вече има такава информация за Румъния, като мярката влиза от утре.

 

 

„Достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, регистрирани под руско знаме, както и за всички плавателни съдове, които са променили своето руско знаме или регистрация към знамето или регистъра на която и да е друга държава след 24 февруари 2022 г.“, се казва в съобщението на „Морска администрация“.

 

 

Санкцията обаче допуска изключения. Тя не се прилага за бедстващи кораби, при спасяване на човешки живот и други кризисни ситуации. Посещение може да бъде разрешено на територията на ЕС и ако се търгуват или транспортират нефт, нефтопродукти, природен газ, титан, алуминий, превозват се хуманитарни помощи и т.н.

 

 

В същото време се оказа, че няколко хиляди руски и беларуски превозвачи са блокирани на границата с Полша, опитвайки се да напуснат Европейския съюз (ЕС), преди да влязат в сила санкции, които им пречат да влязат в ЕС.  Financial Times (FT) съобщава и, че опашки са се образували и на граничните пунктове в Литва и Латвия. Санкциите влязоха в сила от днес, 16 април.

 

 

FT пише, че отнема от 3 до 10 дни, за да напуснат камионите от ЕС. Опашката за излизане в Източна Полша надхвърли 40 км вчера, съобщава изданието. Ръководителят на Полската асоциация на международните автомобилни превозвачи (ZMPD) Ян Бучек каза, че опашката на ГКПП Корощин на границата с Беларус достига 80 км.

 

Сега

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024