Политика

Кирил Петков сравни случващото се в Украйна с Априлското въстание / ВИДЕО

Кирил Петков сравни случващото се в Украйна с Априлското въстание / ВИДЕО

петков0000528363-article2

 

 

Цялата история на България е базирана на това, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността на населението да прави собствен избор“. Такъв паралел със случващото се в Украйна, направи премиерът Кирил Петков, който е на посещение в атакуваната от Русия страна и говори пред журналисти в близост до бомбардирана сграда в столицата Киев.

 

 

„Представете си, ако някой беше казал, че по време на Априлското въстание е най-добре то бързо да свърши и хората да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир“, коментира Петков.

 

 

Съпоставката дойде малко след като Петков съобщи, че очаква през следващата седмица в Народното събрание да има нужното мнозинство, което да гласува изпращането на военна помощ за Украйна.

 

 

Попитан как ще обясни на президента на Украйна Володимир Зеленски, с когото му предстои среща, че България до този момент не е изпратила такъв вид помощ, премиерът каза, че вчера изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната“ е взел решение за гласуване „за“.

 

 

 

Проекторешения за помощта са внесени от „Демократична България“, ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Преди седмица (21 април) парламентът отложи гласуването с аргумента, че няма доклад на водещата комисия. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също я подкрепи в своя публикация във „Фейсбук“, но във вторник преди коалиционен съвет депутатът Станислав Балабанов каза, че от парламентарната група ще са свободни как да гласуват в пленарната зала. Подкрепа за такова решение се очаква и от ДПС, а БСП и „Възраждане“ са против.

 

 

 

„Не можем да бъдем безучастни и да кажем, че това е украински проблем, хора умират и това не ни интересува. Трябва да имаме ясна позиция…()Тук не е война между държави, които се бият за нещо. Ракети летят към една нормална държава и взривяват жилишни сгради.

 

 

България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Като част от ЕС ще заемем позиция на Укрйана. Това не е просто битката на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим“, каза Петков.

 

 

 

Той е в Украйна заедно с министърa на отбраната Драгомир Заков, както и народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков.

 

Източник: „Дневник“

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024