Русия

МО на Русия: САЩ подготвят провокации, за да обвинят Русия в използване на ядрени оръжия

МО на Русия: САЩ подготвят провокации, за да обвинят Русия в използване на ядрени оръжия

 

1010x570

 

 

Министерството на отбраната на Русия разполага с информация, че Съединените щати подготвят провокации в Украйна, за да обвинят Русия в използване на оръжия за масово унищожение – химически, биологически или ядрени, заяви Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита. „Този план вече е разработен и е реакция на успеха на Русия в провеждането на специална военна операция“, каза той.
Три сценария

 

 

Според Кирилов вече са готови три сценария, които да послужат за обвинения към Русия.

 

 

„Първият е инсценировка под чужд флаг и е най-вероятен“, каза генералът. В този случай, обясни той, може да става дума за реално използване на химически и биологични оръжия с жертви сред населението или за инсценирана от Русия „диверсия“ – например в химически и биологични съоръжения в Харков и Киев.

 

Възможни са и провокации в ядрени съоръжения, например в Запорожската атомна електроцентрала, допълни Кирилов, като отбеляза, че на 21 април там е бил спрян конвой от десет автомобила с опасни товари и върнат обратно в Запорожие. Не са изключени и стачки в хранилището за радиоактивни отпадъци в бившия Приднестровски химически завод в Каменское (Днепропетровска област). Според Кирилов Министерството на отбраната разполага с документ, потвърждаващ критичното състояние на хранилището и лошото управление на средствата, отпуснати от Европейския съюз за поддръжката на това съоръжение.

 

 

 

Вторият вариант е „максимално прикрито използване на оръжия за масово унищожение в малки количества за потискане на волята и способността за съпротива в рамките на конкретна оперативна задача“, продължава генералът. Той подчерта, че този сценарий е трябвало да бъде използван в завода „Азовстал“ в Мариупол, но заповед на Владимир Путин, който отмени щурма на завода, е осуетила плановете за прилагането му.

 

 

Кирилов нарече третия вариант най-малко вероятен: „Открито използване на оръжия за масово унищожение на бойното поле в случай на неуспех с конвенционални оръжия“, най-вероятно в зона на война. Този сценарий се разглежда за Славянск и Краматорск, които са превърнати в градове-крепости, обясни генералът.

 

 
„Изфабрикуване на доказателства.“

 

 

 

Вероятността САЩ да организират инсценировка на употреба на химическо оръжие се потвърждава от фактите за доставката на противоотрови за Украйна – само през тази година там са доставени над 220 000 ампули с атропин, каза Кирилов. Според него това показва целенасочена подготовка на провокации с отровни вещества с нервнопаралитичен ефект.

 

 

 

Освен това, каза генералът, Държавният департамент вече е определил процедурата за разследване на използването на оръжия за масово унищожение. Например за химически инциденти се планира да се използва механизмът за приписване на отговорност на Организацията за забрана на химическите оръжия, който ще позволи да се изфабрикуват необходимите доказателства и да се определят виновниците по собствено усмотрение, какъвто беше случаят в Сирия. Възможната употреба на биологични оръжия ще се разследва с разрешението на генералния секретар на ООН, който определя състава на експертната група въз основа на собствените си предпочитания.

 

 

 

„Инсценировката на използване на оръжия за масово поразяване цели да обвини Русия в използване на забранени оръжия с последващо прилагане на т.нар. сирийски сценарий, при който държавата е икономически и политически изолирана и изключена от международните организации, включително Съвета за сигурност на ООН“, каза Кирилов, като отбеляза, че натискът върху лоялни на Русия държави, включително Индия и Китай, също би бил възможен вариант.

 

 

 
Ръководителят на отдела за химическа, биологична, радиологична и ядрена безопасност припомни, че Русия е унищожила напълно химическия си арсенал още през 2017 г., както беше потвърдено от ОЗХО. В същото време САЩ остават единствената страна – страна по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която все още притежава внушителни запаси от химически бойни вещества.

 

 

Изявлението на директора на ЦРУ за възможното използване на тактическо ядрено оръжие от Русия в Украйна генералът нарече абсурдно. Той отбеляза, че при съвременното ниво на техническо оборудване на международната система за наблюдение на ядрените опити би било невъзможно да се прикрие използването на такива оръжия. „Ако директорът на ЦРУ не разбира това, то той или е непрофесионалист, или е подведен“, добави Кирилов.

 

 

 

Освен това програмите за биологични оръжия в СССР са прекратени през 1972 г., докато САЩ са запазили норми в националното си законодателство, които позволяват такива. Под контрола на Вашингтон се намират 336 лаборатории в 30 държави, което е сериозен проблем, подчерта началникът на отдела за ХБРЯ.

 

 

Ампули от дрон

 

 

 

Кирилов обърна внимание и на факта, че в началото на март руските военни са открили три дрона с оборудване за разпръскване на аерозоли в Херсонска област. Министерството на отбраната разполага с информация, че още през януари Украйна е закупила над 50 такива устройства чрез посредници и че е изпратила запитване до турската компания Bayraktar за възможността да оборудва своите автомобили с такова оборудване. А на 21 април от безпилотен самолет върху позициите на руските войски е бил хвърлен контейнер с ампули, каза генералът.

 

 

 

Според него е било планирано унищожаването им да предизвика експлозия, при която да се отделят токсични вещества, които не са включени в списъците на конвенцията. Съдържанието на ампулите в момента се анализира от лабораторията на Министерството на отбраната, след което резултатите ще бъдат изпратени на техническия секретариат на ОЗХО. В същото време САЩ остават единствената страна в световната история, която е използвала и трите вида оръжия за масово унищожение, но всички тези престъпления остават без оценка от международните организации, каза Кирилов.

 

 

 

„По този начин, опитвайки се да дискредитира специалната военна операция на руските войски, киевският режим, подстрекаван от администрацията на САЩ, е в състояние да реализира в близко бъдеще сценарии, които ще доведат до смъртта на десетки хиляди украински граждани и ще предизвикат екологична и хуманитарна катастрофа“, заключава генералът.

 

 

 

На 24 февруари Русия започна военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна. Според президента Владимир Путин целта му е „да защити хората, които в продължение на осем години са подложени на издевателства, на геноцид от страна на киевския режим“. Както заявява Министерството на отбраната, въоръжените сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски и вече са намалили значително бойния потенциал на Украйна. Руското министерство на отбраната заяви, че основната задача е да се освободи Донбас.

 

Източник: РИА Новости

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024