Политика

Петков не обеща официално оръжия на Украйна, благодари на Зеленски за българските моряци

Петков не обеща официално оръжия на Украйна, благодари на Зеленски за българските моряци

 

1598b70bbc6914323487143b863b8b3d-9369006

 

Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас, посочи българският премиер

 

 

Изненадващо след срещата с украинския президент Володимир Зеленски, премиерът Кирил Петков изобщо не спомена за изпращане на оръжия в Украйна. Часове преди нея, посещавайки бомбардираните градове Буча и Бородянка, премиерът обясни как в парламента има мнозинство за изпращане на въоръжение в Украйна и че това решение предстои да бъде взето. Напротив, Кирил Петков говори за зърно, ремонт на тежка техника и електроенергия. Ще превърнем Варна в логистичен склад за украинско жито, заяви  Петков.

 

 

 

„Обсъдихме взаимодействие в енергетиката – Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

 

 

По време на разговорите са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска тежка техника в българските заводи, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът на Украйна.

 

 

 

„Искам да Ви благодаря за лидерството, което показахте не само за Украйна, но и за целия свят. Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас – няма съмнение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи“, заяви Кирил Петков.

 
„Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво“, посочи Петков.

 

 
„Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци“, продължи Кирил Петков.

 

 

„Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: „Това е мястото, към което Украйна принадлежи“.

 

 

 

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това”, каза Зеленски.

 

 

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на Украйна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна”, каза Зеленски.

 

 

 

 

„Бях шокиран, когато видях бомбардирани жилищни сгради, които дори нямат военни, видях детска играчка в руините на жилищна сграда, ударена от руска ракета. Не мога да кажа, че това е военна или специална операция – това е война и то срещу цивилни.

 

 

 

Не съжалявам, че уволних министъра си на отбраната, когато използва определението „специална военна операция“, никой не трябва да казва нищо друго, когато вижда такива ужасяващи картини, като война срещу свободния свят и война срещу цивилни. По отношение на сигурността вярвам, че имаме много голям потенциал за сигурността в Южна Украйна – особено чрез създаване на тези логистични елементи. Можем да уверим, че цялото зърно от Украйна може да се превози през част от България“.

 

 

Той коментира, че по въпроса на военната помощ, България има фабрики, които могат да ремонтират тежки машини. „Ще информирам нашето правителство по въпроса и възможността за ремонт на тези машини. Всеки, който вярва, че е част от свободния свят, трябва да застане зад Украйна, независимо дали се чувства пряко заплашен. Така работят морала и етиката и за това как светът трябва да работи. Всяка държава има право на избор в кой клуб да бъде и да управлява собственото си бъдеще – никой съсед не трябва да ограничава върху друг и все още не мога да повярвам на картината, която видях – това през 2022 година не може да се толерира в Европа“, подчерта българският министър-председател.

 

 

По-рано през деня българските представители посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен.

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“, коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

 

Гласове

 

Източници: epicenter.bg, NOVA TV

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024